Γιώργος Μαθόπουλος: Ημέτεροι κάθε εποχής και κάθε συστήματος στο Πράσινο Ταμείο

Του Γιώργου Μαθόπουλου Προέδρου του Σωματείου «Ατραπός Κηφισιάς»

Ίσως η όποια ταπεινή μου αρθρογραφία, να φαντάζει σε κάποιους συνανθρώπους μας, ως μια παρατεταμένη γκρίνια και όχι ως ένας προβληματισμός όλων μας, όπως ο ίδιος το αντιλαμβάνομαι και θα το ήθελα και δε θέλω να κρύψω, ότι λαμβάνω και ενθαρρυντικά μηνύματα, που με ωθούν να συνεχίσω να διατυπώνω τη σκέψη μου.

Εδώ και με αδόκιμο τρόπο επιχειρώ να παντρέψω την επιστήμη, παίρνοντας αφορμή από επιστημονικού περιχεομένου ανάρτηση στο προφίλ του Ιατρού Κωσταντίνου Νανόπουλου (Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς) που δεν δικαιούμαι να την αξιολογήσω επιστημονικά, για να καταπιαστώ με τις μικρής εμβέλειας δράσεις και προσπάθειες του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Ατραπός Κηφισιάς», παίρνοντας αυθαίρετα από το κείμενο του κ. Νανόπουλου (τα στοιχεία του επισυνάπτονται) τη συνδυαστική με το θέμα μου, ακόλουθη φράση:

«Η ζήτηση για κρέας για φυτά για γούνες και πόσα ακόμα εκτίναξε την εκμετάλλευση της χλωρίδας και πανίδας. Η φύση θα κάνει αυτό που ξέρει, θα βρει λύσεις. Θα ανασυνδυάσει και θα βρει τρόπο να αντέξει, και θα στραφεί εναντίον μας για να επιβιώσει η ίδια».

Πριν από αρκετούς μήνες και συγκεκριμένα στις 18 Φεβρουαρίου 2020 με άρθρο μου στο site της εφημερίδας «ΒΟΡΕΙΝΗ» γνωστοποιούσα μια πρόταση του φορέα μας σε συνεργασία με τη «ΜΚΟ «Φάρος Ελπίδας» και το Δήμο Κηφισιάς με την οποία διεκδικούσαμε το πρόγραμμα με θέμα: ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2019»

Σκοπός του προγράμματος ήταν η ενίσχυση έργων αλλά και δράσεων, σε θέματα περιβάλλοντος και ειδικότερα σε αντικείμενα που αφορούν: α) στην κλιματική αλλαγή, β) στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, γ) στην αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος και δ) στην προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας, με στόχο τη συμβολή στην ανάπτυξη και εφαρμογή της εθνικής και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής και την προώθηση των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.

Μια από κοινού κατάθεση πρότασης στο Πράσινο Ταμείο με θέμα: «Ο Κηφισός ποταμός στη σύγχρονη ζωή μας», για την υλοποίηση μέρους του χρηματοδοτικού προγράμματος, προκειμένου για την αξιοποίηση και την προστασία του Κηφισού ποταμού, που δεν αφορά μόνο τον οποιονδήποτε φορέα ή μόνο την οποιανδήποτε υπηρεσία, αλλά είναι ένα θέμα που αφορά το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών και όσους φορείς εδρεύουν, ή δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, όπως κάθε άλλο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο άτομο ή φορέα και κάθε αρμόδια υπηρεσία, τονίζοντας ιδιαίτερα, ότι έχουμε λόγους να συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση όλων, βοηθώντας να σωθεί ότι ακόμα σώζεται από το φυσικό πλούτο του Κηφισού Ποταμού που διέρχεται στα όρια της πόλης, που δανείζεται το ένδοξο όνομά του.

Ωστόσο μια ίδια πρόταση προς το πράσινο ταμείο η «Ατραπός Κηφισιάς» και πάλι σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Πήλιον Όρος» είχε καταθέσει, όταν στη διακυβέρνηση της χώρας ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα με την πρόσφατη του Φεβρουαρίου 2020, που ήταν η Ν.Δ.

Στις δύο αυτές προτάσεις μας τονίζαμε προς το πράσινο ταμείο, το ίδιο ακριβώς επιχείρημα λέγοντας: «Ζητάμε το πρόγραμμα για να υλοποιήσουμε σειρά δράσεων που αξιοποιούν το φυσικό πλούτο του Κηφισού Ποταμού, που δραστηριοποιούν τους πολίτες, ιδιαίτερα τη μαθητική κοινότητα και τους νέους ανθρώπους.

Πανομοιότυπες, μη έχοντας άλλο ουσιαστικό επιχείρημα, ήταν οι δύο απορριπτικές απαντήσεις που λάβαμε από το Πράσινο Ταμείο, που μάλιστα εδρεύει στην πόλη μας την Κηφισιά, λέγοντας ουσιαστικά πως δεν διαθέτουμε προγενέστερη εμπειρία, παραβλέποντας και υποτιμώντας προσβλητικά, τόσο τις δύο συνεργαζόμενες ΜΚΟ που διαθέτουν τέτοια εμπειρία, όσο και κυρίως, τους καταξιωμένους επιστήμονες ειδικούς επί των θεμάτων της πρότασής μας, που είχαμε την τιμή να την στηρίξουν και που οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν υλοποιήσει δεκάδες εθνικά και ευρωπαϊκά αντίστοιχα προγράμματα και άρα κατά την ταπεινή πεποίθησή μου, η απόρριψη και των δύο προτάσεων μας, ήταν απόφαση πολιτικής σκοπιμότητας. Ήταν μια πολιτική σκοπιμότητα, μάλιστα προερχόμενη και από τα δύο λεγόμενα κόμματα εξουσίας.

Εκπροσωπώντας την «Ατραπό Κηφισιάς» δεν χρειάζομαι καμία άλλη απόδειξη για να θεωρήσω πως οι ημέτεροι της κάθε εποχής και του κάθε συστήματος στο Πράσινο Ταμείο δεν υπηρετούν το κοινό πράσινο συμφέρον, αλλά ιδιοτελείς σκοπιμότητες της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας. Διαφορετικά θα είχαν την ευαισθησία να στηρίξουν ακόμα και να βοηθήσουν μια πρόταση που πολύ απλά ήθελε και θέλει αφιλοκερδώς να βελτιώσει το περιβάλλον στο οποίο όλοι μαζί ζούμε, να αξιοποιήσει και πρωτίστως να προστατέψει, έναν σημαντικό πνεύμονα οξυγόνου και βιοποικιλότητας, που αποτελεί πλούτο για το λεκανοπέδιο της Αττικής και δεν είναι προνόμιο της Κηφισιάς και κανενός μεμονωμένου φορέα. Με βάση αυτή την άποψη, καμιά Κυβέρνηση δεν τόλμησε από το παρελθόν την εφαρμογή των νόμων του ελληνικού κοινοβουλίου με βάση το σύνταγμα της χώρας για να προστατέψει περιοχές, όπως ο εναπομείνας από τις καταπατήσεις και τις μολύνσεις Κηφισός Ποταμός και υποκρίνονται, όταν μιλούν για περιβάλλον, για κλιματική αλλαγή, για φυσικό πλούτο της χώρας. Αν παρανοώ, θα χαρώ να με διαψεύσουν.

Ο Κηφισός ποταμός στη σύγχρονη ζωή μας http://www.voreini.gr/b-a-attikh/dhmoi/khfisia/o-kifisos-potamos-stin-sygchroni-zoi-mas/

Κωνσταντίνος Νανόπουλος https://www.facebook.com/photo?fbid=10157422431677213&set=a.10150182009702213

Facebook Comments