Γιώργος Μαθόπουλος: Η κηπούπολη του χιονιά και των αποκλεισμών

Γράφει ο Γιώργος Μαθόπουλος

Συνειδητά έχω αποφύγει να αναφέρομαι ως πρώτο πρόσωπο, σχετικά με τη δημοτική λειτουργία στο Δήμο της Κηφισιάς. Στο Δήμο μου. Όμως είναι φορές, που αυτό δεν εξυπηρετεί τίποτα και κανένα. Το αντίθετο συμβαίνει. Αποσιωπώνται γεγονότα και ζητήματα που δεν θα έπρεπε. Ίσως δεν είναι δίκαιο το γεγονός ότι είμαι της άποψης, πως νόημα σε κάθε περίπτωση έχει η πράξη, από την κριτική. Αυτό ακολούθησα πάντα στην πορεία μου, με ίσως ελάχιστες εξαιρέσεις, για να μην είμαι απόλυτος.

Ζήσαμε τελευταία στην Κηφισιά γεγονότα, θα μπορούσες να τα πεις και πρωτόγνωρα, αν και δεν είναι, αφού έχουν επαναληφθεί στο παρελθόν. Δύο συνεχόμενες χιονοπτώσεις που βρήκαν απροετοίμαστες τις δημοτικές υπηρεσίες και τη δημοτική αρχή. Και καλά η πρώτη φορά, όπου η χιονόπτωση σε συνδυασμό με τους ανέμους, δημιούργησαν μια κατάσταση που θα την έλεγες κόλαση, αφού η πτώση των ακλάδευτων δένδρων παρέσυρε τα καλώδια παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Αποτέλεσμα, να μείνουν χωρίς ρεύμα ολόκληροι συνοικισμοί για αρκετά εικοσιτετράωρα. Ενώ ο αποκλεισμός σε όλη την πόλη, έληξε μόνο, όταν ο ήλιος έλιωσε το χιόνι σε πολλά σημεία της. Ενώ τα πεσμένα δένδρα έμειναν εκεί για μήνες. Τούτη την ώρα που γράφονται αυτές οι σκέψεις, βρισκόμαστε στην πέμπτη μέρα της νέας κακοκαιρίας «Ελπίδα» και παρά την ηλιοφάνεια των προηγούμενων ημερών υπάρχουν ακόμα σημεία απροσπέλαστα. Ενώ παρά τις ανακοινώσεις για παροχή αλατιού στα νοικοκυριά, από συγκεκριμένα σημεία της πόλης, πολλοί κάτοικοι που έσπευσαν εκεί να το παραλάβουν, ποτέ δεν το βρήκαν.

Αυτή, σε πολύ αδρές γραμμές είναι η μία οπτική, για την κατάσταση που βίωσε η πόλη και οι κάτοικοί της στις δύο αυτές κακοκαιρίες. Πάμε τώρα στην ουσία του ζητήματος, όπου θα δούμε την ανεπάρκεια των υπηρεσιών, παρά τη φιλότιμη κατά την άποψή μου ανθρώπινη προσπάθεια των στελεχών τους, στις δύο αυτές κακοκαιρίες.

Ανοίγοντας παρένθεση να πω: Έχω την τιμή να εκπροσωπώ από το 2015, ένα φορέα μη κερδοσκοπικό, κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης την «Ατραπό Κηφισιάς». Ένα νομιμοποιημένο φορέα χωρίς εξαρτήσεις, πέρα από τις καταστατικές του αρχές. Αυτό το νομικό πρόσωπο έθεσε ως σκοπό, τη συμβολή υπέρ των κατοίκων στην πόλη και σε καμία των περιπτώσεων δεν το ενδιέφερε η με όποιο τρόπο, ανάληψη τοπικών διοικητικών αξιωμάτων. Αυτός είναι ο λόγος που τα μέλη του αποτελούνταν από άτομα διαφορετικών πολιτικών απόψεων σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής και σε τοπικό επίπεδο εκπροσώπων διαφορετικών δημοτικών σχημάτων, που συνυπήρξαν στις δράσεις μας. Παρέμβαινε όμως όσο μπορούσε, σε κοινωνικά τοπικά ζητήματα και πολιτικού επιπέδου, με μοναδικό σκοπό να συμβάλει στην επίλυσή τους με βάση το τοπικό κοινωνικό αίτημα. Αυτή την προσπάθειά μας κανένας φορέας δεν την είδε με καλό μάτι, είτε στα πλαίσια της δημοτικής αρχής, είτε σε αυτά της κεντρικής εξουσίας. Γνωρίζαμε ωστόσο εξαρχής, πως όποιος κοινωνικός και αλληλέγγυος σχηματισμός, δεν ελέγχεται από την τοπική ή και την κεντρική εξουσία, δεν υποστηρίζεται. Ωστόσο, συνειδητά επιμείναμε, για όσο χρόνο άντεξαν οι δυνάμεις και το πορτοφόλι μας για τη συντήρηση του φορέα μας, ενώ δεν βρήκαμε από αυτούς τους φορείς, καμιά ηθική και ούτε οικονομική υποστήριξη.

Στο διάστημα αυτό καταθέσαμε έως και πέντε σημαντικές προτάσεις, που αφορούσαν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας. Οι δύο απευθύνθηκαν σε συνεργασία με άλλους φορείς χωρών της ΕΕ διεκδικώντας ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την εκπαίδευση των προσφύγων. Η απάντηση ήταν πως δεν διαθέτουμε εμπειρία. Η δεύτερη που αφορούσε και πάλι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα περιβαλλοντικής αξιοποίησης, με αίτημά μας την αξιοποίηση του Κηφισού Ποταμού. Η απάντηση ήταν πως δεν διαθέτουμε εμπειρία. Δύο ακόμα προτάσεις μας προς το πράσινο ταμείο της χώρας μας και πάλι για την αξιοποίηση του Κηφισού ποταμού. Η απάντηση ήταν πως δεν διαθέτουμε εμπειρία. Όλες τις προτάσεις στήριξαν με την υπογραφή τους, πέντε έως οκτώ πανεπιστημιακοί αφιλοκερδώς. Κάποιοι με μεγάλη εμπειρία, σε πετυχημένα πανευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα. Για αυτούς του επιστήμονες και μόνο, ήταν προσβολή η απάντηση που δεχόμαστε σε κάθε περίπτωση. Το ερώτημά μας προς τους εκπροσώπους των φορέων αυτών της Ευρώπης και της χώρας μας: Ένας νέος φορέας που στηρίζεται από έμπειρα στελέχη, πως θα αποχτήσει εμπειρία αν δεν βρεθεί στο πεδίο; Δε ζητάμε απάντηση γιατί γνωρίζουμε ότι παντού επικρατούν οι ημέτεροι και εμείς είμαστε ανεξάρτητοι και χαιρόμαστε ακόμα και σήμερα, για αυτή την ανεξαρτησία μας.

Κλείνοντας την παρένθεση, επιστρέφω στην πόλη μας πηγαίνοντας μήνες πίσω και συγκεκριμένα στο Μάρτη 2021, τότε που ως «Ατραπός Κηφισιάς» δεχθήκαμε ένα αίτημα από τη δημοτική παράταξη «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΑ», για να συμβάλουμε αν θα θέλαμε στη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου για τα σχέδια “Βορέας” και “Δάρδανος”, που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας στην πόλη μας, καταθέτοντας τη δική μας γνώμη. Καταθέσαμε κείμενο οκτώ σελίδων προς τη δημοτική παράταξη, που το ενσωμάτωσε στις προτάσεις που κατέθεσε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, αποσπάσματα του οποίου ακολουθούν.

Να τονίσω μόνο πως το θέμα αυτό, ήταν από τα τελευταία της συγκεκριμένης συνεδρίασης ανάμεσα σε περίπου τριάντα θέματα και συζητήθηκε στις δύο τα ξημερώματα και για μόλις πέντε λεπτά. Το αναφέρω για τα δικά σας συμπεράσματα, σχετικά με τη βαρύτητα που έλαβε ως θέμα από τους εκπροσώπους μας, επισημαίνοντας εδώ την ανευθυνότητά τους απέναντι στα μεγάλα ζητήματα της πόλης, όπως είναι η πολιτική προστασία. Ενώ αφιέρωσε ώρες συζήτησης για τη μεταφορά ενός περιπτέρου και την αντιδρόμηση ενός δρόμου. Βλέπετε το θέμα πολιτική προστασία, δημιουργεί ευθύνες στους ίδιους και τις υπηρεσίες, άρα δεν ήταν θέμα προτεραιότητας για τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ενώ το περίπτερο και η αντιδρόμηση, είχαν να μοιράσουν διεκδικούμενα ψηφαλάκια και εδώ κρύβεται η ουσία του θέματος. Στη λογική δηλαδή και τη νοοτροπία, που έχουν οι άρχοντες της πόλης για τα θέματα που καλούνται να διαχειριστούν.

«Παρακάτω παρουσιάζω αποσπασματικά την κατατεθειμένη γνώμη μας»

Μια πρώτη γενική παρατήρηση.

Κανένα σχέδιο καιρικών φαινομένων δεν θα είναι αποτελεσματικό, αν δεν προβλέπει την άμεση και απολύτως οργανωμένη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών. Με αυτή την έννοια τα σχέδια όπως μας δόθηκαν, ΒΟΡΕΑΣ και ΔΑΡΔΑΝΟΣ, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, σε περιπτώσεις καιρικών φαινομένων και Διαχείρισης των Συνεπειών, περιορίζονται στο «γράμμα του νόμου» συμπληρώνοντας το γενικό σχέδιο πολιτικής προστασίας. Κρίνονται κατά τη γνώμη μας ελλιπή και αναποτελεσματικά, καθώς καλά γνωρίζουμε ότι όσο ο πλανήτης λόγω της κλιματικής αλλαγής κινδυνεύει, τα φαινόμενα αυτά θα είναι εντονότερα και συχνότερα και στην πόλη μας την Κηφισιά και συνεπώς οι κάτοικοί της, δεν θα μπορούν αλλά και ούτε και θα θέλουν να είναι αμέτοχοι, από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας της πόλης και του περιβάλλοντος της.

Η αποφυγή ή η μείωση του κινδύνου από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν εκτεταμένες κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες, θα πρέπει όχι μόνο να αποτελεί εθνική και τοπική προτεραιότητα αλλά και να καταλήγει σε ένα σχεδιασμό απολύτως λεπτομερή όλων των εμπλεκόμενων μερών με σαφείς και απόλυτες οδηγίες για να ξέρουμε όλοι, Δήμος και πολίτες, τι πρέπει να κάνουμε για να σώσουμε τους εαυτούς μας, τις περιουσίες μας και την πόλη μας.

Με αυτή την έννοια, σωστά έγιναν σχέδια και σωστά πρέπει να ψηφιστούν από το Δημοτικό Συμβούλιο. Πρέπει όμως να επικαιροποιηθούν και να συμπληρωθούν με χάρτες επικινδυνότητας, τρωτότητας και σεναρίων κινδύνου, περιοχών και ομάδων πληθυσμού απέναντι σε κάθε δυνητικό ακραίο φαινόμενο, ώστε να αποτελέσουν μέρος ενός δυναμικού ολιστικού σχεδίου προστασίας, με τακτή επικαιροποίηση, τόσο για το προ-καταστροφικό όσο και για το μετα-καταστροφικό επίπεδο με την συμμετοχή και την εκπαίδευση όλων των κοινωνικών δρώντων (Φορείς, τοπική διοίκηση, οργανώσεις, εθελοντές, πολίτες)….

Ακολουθούν συγκεκριμένα αναλυτικά ερωτήματα για το τι υποδομή υπάρχει ποια η ενημέρωση και εκπαίδευση των εμπλεκομένων και των κατοίκων τόσο για την πρόληψη όσο και τη δράση σε περίπτωση επιχειρησιακής ανάγκης, αναφέρονται παρατηρήσεις επί του σχεδίου. Τονίζεται ότι ο μεγάλος αριθμός προβλημάτων προέρχεται από ένα μικρό αριθμό αιτιών. Ενώ η πρόβλεψη εντοπίζει τις αιτίες για αποφυγή των πιθανών προβλημάτων που μπορεί να στοιχίσουν πολλαπλάσια σε χρήμα, από το κόστος της πρόβλεψης, αλλά και σε ανθρώπινες ζωές.

….Αναφέρουμε ακόμα για την πόλη που ονειρευόμαστε.

Ο δήμος της πόλης μας, δεν μπορεί να θεωρείται φέουδο καμιάς διοίκησης και κανενός δημάρχου της και πως τους χρωστάνε οι πολίτες, γιατί τους έδωσαν εξουσία.

Κάθε δημοτική αρχή οφείλει να συζητά ουσιαστικά με την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών πρωτίστως με αυτή για όλα τα θέματα που αφορούν την πόλη μας και μαζί να σχεδιάσουν, να εκσυγχρονίσουν και να υλοποιήσουν σχεδιασμούς που θα μείνουν και θα καλύπτουν πάγιες ανάγκες την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ο Δήμος ανήκει στους πολίτες και τέτοια ελλιπή σχέδια, κάνουν τις διοικήσεις να δείχνουν πως δεν νοιάζονται επαρκώς, για τον πολίτη και την πόλη τους.

Αποτελεί και αυτό το συζητούμενο σχέδιο, μια ακόμα ευκαιρία συνεργασίας μεταξύ όλων των δημοτικών μας παρατάξεων, με τη συμβολή και άλλων περισσότερο έμπειρων επί του θέματος Δήμων, καθώς πλέον και με την πλήρη αξιοποίηση της τεχνολογίας, το έργο τους, γίνεται απείρως ευκολότερο….

Ολόκληρο το κείμενο είναι στη διάθεση όποιου το ζητήσει.

Facebook Comments