Ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων Γυμνασίου Νέας Ερυθραίας για την κατάληψη

15895410_175707212907945_868889333467877869_n“Η προσπάθεια του Συλλόγου Γονέων είναι όλα τα προβλήματα εντός της σχολικής κοινότητας να λύνονται με συνεννόηση και αλληλοκατανόηση ανάμεσα στα μέρη της σχολικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς). Κανένα μέρος δεν πρέπει να απαξιώνει, να προσβάλλει ή να ακυρώνει το ρόλο και το κύρος του άλλου. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προτάσσονται οι παιδαγωγικές μέθοδοι, όπως προβλέπει και η σχετική νομοθεσία του Υπ. Παιδείας”.

Αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων Γυμνασίου Νέας Ερυθραίας σχετικά με την κατάληψη και τις ζημιές στο σχολικό συγκρότημα.

Η ανακοίνωση:

Τη Δευτέρα 19/11 έκανε στο σχολείο μας κατάληψη ομάδα παιδιών. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από το Σύλλογο διδασκόντων, η αφορμή ήταν η απόφαση των διδασκόντων να μην χρησιμοποιούνται οι τουαλέτες κατά την διάρκεια των μαθημάτων παρά μόνον στα διαλείμματα. Σκοπός της απόφασης των διδασκόντων ήταν η πρόληψη παραβατικών πράξεων κατά τη διάρκεια των μαθημάτων που οι καθηγητές είναι απασχολημένοι και δεν μπορούν να επιτηρήσουν το χώρο. Σε αυτό το πλαίσιο σημειώθηκαν λεκτικοί διαπληκτισμοί μεταξύ παιδιών και εκπαιδευτικών, οι οποίοι στρεβλώθηκαν και διογκώθηκαν υπέρμετρα μεταδιδόμενοι από στόμα σε στόμα.

Σημειώνουμε ότι το έργο της ανακαίνισης των τουαλετών είναι σε εξέλιξη και μέχρι να ολοκληρωθεί, οι εν λειτουργία τουαλέτες είναι περιορισμένες σε σχέση με τον αριθμό των παιδιών (έχουμε 16 τουαλέτες από τις οποίες λειτουργούν κανονικά μόνον οι 8. Δυστυχώς η δέσμευση του Δήμου να περατωθεί το έργο ανακαίνισης των τουαλετών πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν υλοποιήθηκε.

Η προσπάθεια του Συλλόγου Γονέων είναι όλα τα προβλήματα εντός της σχολικής κοινότητας να λύνονται με συνεννόηση και αλληλοκατανόηση ανάμεσα στα μέρη της σχολικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς). Κανένα μέρος δεν πρέπει να απαξιώνει, να προσβάλλει ή να ακυρώνει το ρόλο και το κύρος του άλλου. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προτάσσονται οι παιδαγωγικές μέθοδοι, όπως προβλέπει και η σχετική νομοθεσία του Υπ. Παιδείας.

Καλούμε όλους τους φορείς της σχολικής κοινότητας να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του δημοκρατικού διαλόγου και την από κοινού εξεύρεση λύσεων, να απομονώσουν κάθε προσπάθεια στοχοποίησης – ταμπελοποίησης παιδιών ή εκπαιδευτικών, καθώς και κάθε φαινόμενο ρατσισμού. Τα θεσμικά εργαλεία για ειρηνική, δημοκρατική, συναινετική επίλυση των προβλημάτων υπάρχουν. Είναι ο κανονισμός των Μαθητικών Κοινοτήτων (εντός ωραρίου τακτικές συνελεύσεις τάξεων κάθε μήνα, 3 φορές το χρόνο όλων των μαθητών και εκτός ωραρίου οι έκτακτες), οι θεσμοί του Σχολικού Συμβουλίου, το πρόγραμμα συναντήσεων γονέων με εκπαιδευτικούς , οι συνεδριάσεις του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων κλπ.

Συνιστούμε στους γονείς να επικοινωνήσουν στα παιδιά τον κανονισμό μαθητικών κοινοτήτων (τον οποίο επισυνάπτουμε) , να τα βοηθήσουν να διορθώσουν τα λάθη τους, να τα ενδυναμώσουν όσον αφορά τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους και την κατάθεση προτάσεων μέσα από δημοκρατικούς και ειρηνικούς δρόμους. Να εξηγήσουν ότι κάθε ενέργεια διαμαρτυρίας πρέπει να είναι προϊόν συλλογικής απόφασης μέσα από τα θεσμικά όργανα της μαθητικής κοινότητας. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την «ανώτερη» μορφή διαμαρτυρίας που είναι η κατάληψη θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις : α) να έχουν εξαντληθεί όλα τα ηπιότερα μέσα διεκδίκησης των αιτημάτων β) να είναι πλειοψηφική απόφαση γενικής συνέλευσης όλων των μαθητών του σχολείου γ) να έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε να περιφρουρηθεί αποτελεσματικά ο χώρος, να μην γίνονται ζημιές και να μην εισχωρούν στο σχολείο πρόσωπα ξένα προς την σχολική κοινότητα που εκμεταλλεύονται καταστάσεις για άλλους σκοπούς.

Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος της συζήτησης, της αλληλοκατανόησης, της σύνθεσης είναι δύσκολος κι επίπονος για όλους, αλλά δεν υπάρχει άλλος.

Ευχαριστούμε θερμά όσους γονείς συμμετείχαν στη συνεδρίαση του ΔΣ και στη συζήτηση με το Σύλλογο διδασκόντων στις 20/11 και γενικότερα όσους συνέβαλαν, στη διατήρηση ψυχραιμίας και ανάπτυξης κλίματος διαλόγου.

Με εκτίμηση

Το ΔΣ

Facebook Comments