Εκδήλωση του υπό Ίδρυση φορέα “Καπετάν Μίκης Ζέζας”

04ffe0ec-ce50-498d-98e4-35113ebc5045Ανακοίνωση του  υπό Ίδρυση φορέα “Καπετάν Μίκης Ζέζας”, για την διάσωση της Οικίας- Μνημείου Παύλου Μελά επί της οδού Τατοίου 50 στην Κηφισιά – Αττικής.

Οι  προσπάθειες για την διάσωση της Οικίας- Μνημείου Παύλου Μελά επί της οδού Τατοίου 50 στην Κηφισιά – Αττικής, ξεκίνησαν εδώ και περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια και κατέληξαν ευτυχώς εις τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια ο οποίος πρότεινε εις τον τότε Υπουργό Πολιτισμού κ. Αντ. Σαμαρά και με σχετική πρωτοβουλία του Προέδρου υπεγράφη απόφαση του Υπουργείου η οποία και ανακήρυξε την οικία Παύλου Μελά σε Μνημείο.

Εδώ πρέπει να τονισθεί ότι πέρα από κάθε ευαισθητοποίηση  οιουδήποτε πατριώτη για τέτοιου είδους πράξεις οφειλής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες μας, ο Νόμος προβλέπει ούτως η άλλως την προστασία των Μνημείων που είναι  νεότερα  του 1830. Και τούτο, για λόγους ιστορικούς, πατριωτικούς, επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς και οπωσδήποτε για λόγους απότισης τιμής προς τον λόγο δια τον οποίο και υπάρχει το εκάστοτε μνημείο.

Η σημερινή κατάσταση της οικίας-μνημείου του ένδοξου Μακεδονομάχου εκθέτει δυστυχώς την Ελλάδα μας κατά τρόπο κραυγαλέο μέχρι και  βάναυσο. Είναι λοιπόν αδιανόητο, εμείς σήμερα να παραμένουμε αδρανείς για την εγκατάλειψη ενός τέτοιας Εθνικής σημασίας μνημείου και μάλιστα  εν όψει  των  τόσο δύσκολων στιγμών  που η Πατρίδα μας περνά αυτήν την εποχή.

Φαίνεται πάντως ότι Κράτος μας  αδυνατεί να κάνει το παραμικρό για την σωτηρία του μέγιστου αυτού μνημείου της απελευθέρωσης της Μακεδονίας μας και είναι θλιβερό αυτό το γεγονός.

Έτσι λοιπόν, μια μικρή αλλά αποφασισμένη ομάδα  ξεκινήσαμε τον  αγώνα για την διάσωση του ιστορικού μνημείου, ιδρύοντας έναν φορέα για την διάσωση του μνημείου αλλά και της τιμής και μνήμης  που οφείλεται στον μεγάλο ήρωα.

Τον φορέα μας ονομάσαμε «Καπετάν Μίκης Ζέζας», ζωντανεύοντας και πάλι το θρυλικό όνομα που χρησιμοποίησε ο Παύλος Μελάς  για να μην φανερωθεί η προετοιμασία του για τον  μεγάλο  αγώνα στα ιερά χώματα της Μακεδονίας μας.

Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν πάντοτε Έλληνες με υψηλά ιδανικά και αισθήματα μεγάλης αφοσίωσης  στην γλυκιά μας Πατρίδα και με αυτές τις σκέψεις σας καλούμε τώρα να συμπράξετε μαζί μας ως Ιδρυτικά Μέλη του υπό σύσταση Σωματείου μας για την διάσωση του σπιτιού από το οποίο ένα ξημέρωμα του Αυγούστου στα 1904, ο μεγάλος αγωνιστής ξεκίνησε για  να γράψει την μεγάλη ιστορία του Μακεδονικού αγώνα και να αποθέσει συνάμα τη ζωή του στα ιερά εκείνα χώματα.

Πρωταρχικός μας σκοπός θα είναι η  εξεύρεση χορηγών πάσης οικονομικής μικρής η μεγαλύτερης δυνατότητας, για να προλάβουμε. έστω και την τελευταία στιγμή ,την διάσωση του μνημείου από βέβαιη κατάρρευση που εάν ο μη γένοιτω  συμβεί , θα σημάνει συγχρόνως, όχι μόνον  την Εθνική μας ντροπή αλλά   και την έκφραση  προδοσίας του ένδοξου αγώνα του ήρωα και  όλων των  άλλων τόσων και τόσων  πατριωτών που  πολέμησαν για το μεγάλο όραμα που έγινε πραγματικότητα.

Από τον κ. Πάνο Ραυτόπουλο, Αρχιτέκτονα, έχουμε ήδη τις απόψεις του για την διάσωση της οικίας-μνημείο. Συμβουλευόμαστε περί το νομικό μέρος της προσπάθειάς μας τον  Δρ. Μαρίνο Παπαδόπουλο, Δικηγόρο και για την συλλογή οικονομικών πόρων έχουμε ήδη προβεί στο άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού του υπό σύσταση νομικού προσώπου στην Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία ΛΤΔ με αριθμό IBAN CY91 0020 0195 0000 3570 2230 2774 (SWIFT CODE: BCYPCY2N) δια του Συμβούλου Επιχειρήσεων κ. Δημητρίου Αγγελίδη, Ταμία.

Είμαστε βέβαιοι ότι πολύ σύντομα θα καλωσορίσουμε στην προσπάθεια μας τους  Έλληνες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και τους αδελφούς μας από την διασπορά που θα προστρέξουν να κάνουν το όνειρό πραγματικότητα. Θα έχουμε τότε κάνει το καθήκον μας αναδεικνύοντας την ιστορική οικία-μνημείο του ήρωα Μακεδονομάχου Παύλου Μελά σε έναν μεγάλο  σταθμό της Μεγάλης μας Ελλάδας όπως άλλωστε αξίζει στον Παύλο Μελά και όλους όσους έδωσαν τον μεγάλο αγώνα.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την συμπαράσταση σας  και θα περιμένουμε την ανταπόκρισή σας.

 

Ως εκπρόσωπος της συλλογικής προσπάθειας για τη διάσωση της οικίας-μνημείο του Παύλου Μελά στην Κηφισιά,

 

Ιωάννης Π. Μελάς

Facebook Comments