Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Διονύσου

Συνάδελφοι την Δευτέρα 1 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της ΔΕΠ του Δήμου Διονύσου και συζητήθηκαν τα θέματα που με έγγραφο μου στις 28/4/2020 είχα ζητήσει ως εκπρόσωπος του Συλλόγου των εκπαιδευτικών ¨O ΣΩΚΡΑΤΗΣ¨.
Στην αρχή της διαδικασίας έβαλα ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης να συζητηθεί η Υπουργική Απόφαση με υπ’ αρ. 57233/Υ1/2020 [ΦΕΚ 1859/Β/15-5-2020 που αφορά την ταυτόχρονη δια ζώσης διδασκαλία, και τη ζωντανή αναμετάδοσή της από την τάξη.
Κατέθεσα τη θέση του Συλλόγου μας ¨Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ¨. « ….Ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν πατάει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο και παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών.
Η θέση του συλλόγου μας σχετικά με τις κάμερες ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και αποφασίστηκε να κοινοποιηθεί και στις δύο σχολικές Επιτροπές Α/θμιας και Β/θμιας του Δήμου Διονύσου.
ΘΕΜΑ 1 ο :Η “Β΄ Κατανομή 2020 για λειτουργικές Δαπάνες των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Διονύσου συνολικού ποσού 74.068,73 ΕΥΡΏ
Η τοποθέτηση μου ήταν «…… η επιχορήγηση του κράτους μειώνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια και βρίσκεται πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων του Δήμου μας .Ειδικά στις μέρες μας σε περίοδο κορωνοιού οι ανάγκες των σχολείων είναι αυξημένες πρέπει να χρηματοδοτηθούν με έξτρα κονδύλι και οι δυο σχολικές επιτροπές»
ΘΕΜΑ 2ο :ΙΔΡΥΣΗ 3ΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
Η τοποθέτηση μου ήταν…. η πρώην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την συναίνεση της σημερινής κυβέρνησης πέταξε την εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στους Δήμους χωρίς τους ανάλογους πόρους και υποδομές . Η εφαρμογή του νόμου για υποχρεωτική δίχρονη Προσχολική Αγωγή στο Δήμο μας, ανέδειξε το οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει ο Δήμος . Για την εφαρμογή της υπήρξε ανάγκη για ίδρυση 3ου Νηπιαγωγείου στη Δημοτική Κοινότητα Αγίου Στεφάνου προκειμένου να στεγαστούν όλα τα νήπια του Δήμου σε δημόσια νηπιαγωγεία. Το 2018 σε συνεδρίαση της ΔΕΠ ψηφίστηκε η ίδρυση του 2θεσιου Νηπιαγωγείου . Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από τη μεριά του Δήμου ενώ η Δ/ση Π.Ε Ανατολικής Αττικής περιμένει να της παραχωρηθεί χώρος για την ίδρυση του. Η Δημοτική Αρχή πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες για να μη χαθεί η σχολική μονάδα που είναι αναγκαία για το Δήμο μας.
Η ενημέρωση που είχαμε από την πρόεδρο ήταν…..ότι έχει πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο για την ίδρυση του 3ου Νηπιαγωγείου στη Δημοτική Κοινότητα Αγίου Στεφάνου ,ο Δήμος έχει αποδώσει οικόπεδο για το χτίσιμό του όμως υπάρχει εμπλοκή σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Άγιος Στέφανος με το σχέδιο πόλης.
Ζητήσαμε να βρεθεί άλλος χώρος και να επισπευστούν οι ενέργειες προκειμένου το νηπιαγωγείο να λειτουργήσει άμεσα και να αποσυμφωρεθούν τα νηπιαγωγεία του Αγίου Στεφάνου.
ΘΕΜΑ 3ο : 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
Η τοποθέτηση μου ήταν…..Σε σχολικό χώρο της τοπικής Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου που είναι εγκατεστημένο από το 1999 το 1ο 2/θεσο Νηπιαγωγείο Διονύσου το Εφετείο Αθηνών δικαίωσε ιδιώτη με χρησικτησία και το νηπιαγωγείο βρέθηκε να είναι κτισμένο σε ιδιωτικό χώρο.
Πολλά ερωτηματικά όμως δημιουργούνται από την έκβαση της υπόθεσης.
ü Η απόφαση του Εφετείου δημοσιεύτηκε στις 11/5/2015 αλλά κοινοποιήθηκε σύμφωνα με την τότε Δημοτική Αρχή τον Ιούνιο του 2019
ü Η ¨ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε¨ διάδοχος της ΟΣΚ Α.Ε προσβάλλει την απόφαση του Εφετείου το 2014, χωρίς να ισχυροποιήσει την αγωγή, στην εκδίκαση δεν παρουσιάζεται και το Δικαστήριο αποφασίζει ερήμην.
ü Η ενάγουσα δικαιώνεται με χρησικτησία εις βάρος του δημόσιου σχολείου. Δεν της αναγνωρίζονται οι τίτλοι γιατί ο Συνεταιρισμός δεν είχε εξουσία διαθέσεως καθόσον ολόκληρο το ΟΤ 140Α είχε χαρακτηριστεί σχολικός χώρος.
ü Το 2010 με τον Καλλικράτη τα σχολεία αποτελούν περιουσία του Δήμου όμως ο Δήμος δεν παρευρίσκεται σε κανένα από τα αλλεπάλληλα δικαστήρια που διεξάγονται για να υπερασπιστεί την περιουσία του ούτε ως μάρτυρας. Παρότι ο τότε ΟΣΚ Α.Ε έχτισε το νηπιαγωγείο στο χώρο που η τότε Κοινότητα Διονύσου του είχε υποδείξει. Την αποζημίωση όμως καλείται ο Δήμος να πληρώσει δηλαδή οι Δημότες.
ü Οι περισσότεροι σχολικοί χώροι στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου αμφισβητούνται εδώ και πολλά χρόνια. Αλλεπάλληλες δικαστικές διαμάχες διεξάγονται που αφορούν περιουσία του Δήμου. Γιατί η Νομική Υπηρεσία δεν παρακολουθεί από κοντά αυτές τις εκδικάσεις ;
Θεωρώ ότι μεγάλες ευθύνες βαραίνουν όλες τις Δημοτικές Διοικήσεις από το 2010 και μετά που δεν υπερασπίστηκαν ως όφειλαν τα συμφέροντα των δημοτών τους δεν υπερασπίστηκαν τους λιγοστούς απομείναντες σχολικούς χώρους
Μετά από ερωτήματα που ακλούθησαν στο τι θα γίνει με το νηπιαγωγείο και χρονικά πότε θα στεγαστεί στο χώρο του, η πρόεδρος της ΔΕΠ είπε : ότι πέρασαν οι ημερομηνίες και ο σχολικός χώρος χάθηκε . Γίνονται ενέργειες το νηπιαγωγείο να μεταφερθεί σε άλλο οικόπεδο επί της οδού Κάδμου (ΟΤ 174Β) με εμβαδόν 1500 μ2 .Το οικόπεδο είχε παραχωρηθεί από την ΚΕΔ.ΑΕ για χρήση παιδικού σταθμού.
ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ¨Ο ΣΩΚΡΑΣΤΗΣ¨













