17.000 λουκουμάδες στο Κρυονέρι


Ένα παλιό Μικρασιατικό έθιμο  αναβίωσε και φέτος από το ΚΑΠΗ Κρυονερίου.

Έτσι λοιπόν από το πρωί στις 6:00 άναψε η φωτιά για να παρασκευάσουν, τα μέλη του ΚΑΠΗ Κρυονερίου,τους διάσημους πλέον  λουκουμάδες.

Μάλιστα εφέτος παρασκευάστηκαν 17.000  λουκουμάδες, αριθμός ρεκόρ.

Οι περιβόητοι λουκουμάδες  μοιράστηκαν και στα Σχολεία της περιοχής  όπου   οι μαθητές τους  γεύτηκαν μέσα σε γιορτινή ατμόσφαιρα.

dscn1314

Οι  Μικρασιάτες πρόσφυγες έφεραν αυτό το έθιμο, μιας και στα τρίστρατα των χωριών και πόλεων της Μ. Ασίας τιμούσαν  την γιορτή της Αγίας Βαρβάρας και την βοήθεια της να γλιτώσουν από της μολυσματικές ασθένειες της εποχής.

dscn1317

Η Αγία Βαρβάρα θεωρούνταν προστάτιδα των παιδιών από τις κακές παιδικές ασθένειες και ιδιαίτερα της ευλογιάς που προκαλούσε πολλούς θανάτους στον παιδικό πληθυσμό.
Προς τιμήν της οι Μικρασιάτες καθιέρωσαν στη γιορτή της, για να τη γλυκάνουν, να μοιράζουν γλυκό κολυβόζουμο, που το ονόμασαν «βαρβάρα» ή «βάρβαρα».

Το έθιμο αυτό λέγεται πως κρατάει από την εποχή που ο σατανικός νους του πατέρα της Αγίας Βαρβάρας, του Διόσκουρου, βάλθηκε να εξοντώσει τους χριστιανούς δηλητηριάζοντας το ψωμί τους.dscn1318

Το μυστικό όμως, το έμαθε η κόρη του και ειδοποίησε τους Χριστιανούς να αποφύγουν εκείνες τις μέρες το ψωμί και να βράζουν και να τρώνε ότι καρπούς είχαν φυλαγμένους στο σπίτι τους. Κι έτσι, την παραμονή της γιορτής της -στις 3 Δεκεμβρίου- οι νοικοκυρές συνήθιζαν να ετοιμάζουν τη «βαρβάρα», βάζοντας στάρι και διάφορους καρπούς (καρύδια, μύγδαλα, ρόδια, σταφίδες) ή φρούτα (συνήθως μήλο) ψιλοκομμένα και μπόλικη μυρωδικά, όπως κανέλα. Τα ξημερώματα της Αγίας Βαρβάρας οι νοικοκυρές έστελναν σε γείτονες, συγγενείς και φίλους ένα πιάτο «βαρβάρα» και αυτοί τους ανταπέδιδαν το ίδιο. Στη «βαρβάρα» απέδιδαν ευεργετικές ιδιότητες (θεραπεία από την ευλογιά) και στην Αγία Βαρβάρα ότι δίνει δύναμη και πολλαπλασιάζει τα αγαθά.

dscn1333dscn1335dscn1337

Facebook Comments