Απάντηση της αντιπροέδρου της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ στις δηλώσεις Γιάννη Σγουρού

newego_LARGE_t_1101_54232461

«Με την ανακοίνωσή του σήμερα ο τέως Περιφερειάρχης αποδεικνύει εμπάθεια που φθάνει μέχρι τη διαστρέβλωση των γεγονότων γιατί άγνοια σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, το οποίο χειρίστηκε ο ίδιος στη θητεία του, είναι ασύγγνωστη», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, Αφροδίτη Μπιζά.

«Ο τέως Περιφερειάρχης, με αφορμή την τροποποίηση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων του έργου ‘κατασκευή, λειτουργία και αποκατάσταση 2ου ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής στη θέση Σκαλιστήρι, Δήμου Φυλής’, επιδίδεται σε επιχείρηση παραπληροφόρησης των πολιτών, φθάνοντας μέχρι του σημείου να ισχυριστεί ότι ο εναλλακτικός σχεδιασμός της νέας διοίκησης της Περιφέρειας περιλάμβανε… «εξαγωγή των σκουπιδιών στην Κίνα» – κάτι που αποτελεί εφεύρημα, κατασκευή γνωστών χαλκείων των ΜΜΕ, είναι η επιτομή του «fake news».

Ισχυρίζεται επίσης ο τέως Περιφερειάρχης, στην απέλπιδα προσπάθειά του να καταστροφολογήσει και να απαξιώσει το έργο που γίνεται στον ΕΔΣΝΑ, σε συνεργασία Περιφέρειας και Δήμων της Αττικής, μετά από την έγκριση του νέου, αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ (που ο ίδιος, αν και όφειλε εκ του νόμου, δεν αναθεώρησε ποτέ), ότι «η κατάσταση οδηγείται σε σημείο μηδέν», ότι επί των ημερών του «το πρόβλημα ήταν υπό επίλυση», κοκ.

Είναι φανερό ότι ο τέως Περιφερειάρχης έχει πρόβλημα με την πραγματικότητα. Και αυτό γιατί ενώ ο ίδιος στη διάρκεια της θητείας του δεν έκανε ούτε ένα έργο διαχείρισης απορριμμάτων, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ, ήδη στα μέσα της θητείας τους, έχουν καταφέρει να αλλάξουν το τοπίο, προωθώντας εμπράκτως νέο νομοθετικό πλαίσιο. Κι έπεται συνέχεια.

Συγκεκριμένα:

  • Οι κατευθυντήριες γραμμές του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ ευθυγραμμίζονται απολύτως με τα ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα για τη διασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, δηλαδή με τις αρχές της εγγύτητας, της αποκέντρωσης, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, της επανάχρησης, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Μια απαραίτητη προϋπόθεση της νέας διαχείρισης όπως τόνισε άλλωστε στην Περιφερειάρχη ο αρμόδιος Επίτροπος, Καρμένου Βέλα, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με την Περιφερειάρχη στις Βρυξέλλες.
  • Αντιθέτως ο σχεδιασμός που προωθούσε ο ίδιος, με τις 4 υπερδιαστασιολογημένες μονάδες επεξεργασίας εγγυημένων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων, για τριάντα χρόνια, ήταν αντίθετος στην πολιτική της ΕΕ, εξυπηρετούσε αποκλειστικά και μόνο το σε όλα τα επίπεδα αποτυχημένο μοντέλο του μοναδικού χώρου διάθεσης, της ΟΕΔΑ Φυλής, ενώ παράλληλα ζημίωνε τους πολίτες.
  • Η ακύρωση των σχεδιασμών και των διαγωνιστικών αυτών διαδικασιών ήταν μονόδρομος για λόγους κοινωνικούς, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς: η Αττική δεν μπορούσε να καταστεί όμηρος πεπερασμένων, τεχνολογικά και οικονομικά, επιλογών σε βάρος των πολιτών και του περιβάλλοντος.
  • Πλέον, ο νέος σχεδιασμός προωθεί, με διαφάνεια, την οικονομικά και οικολογικά δίκαιη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, με ανάλογη κατανομή των ΜΕΑ και των ΧΥΤΥ, ενώ αναβαθμίζει τη λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης Λιοσίων.
  • Σε ό,τι αφορά στα ποσοστά ανακύκλωσης, άραγε στη θητεία του τέως Περιφερειάρχη, αυτά σε ποιό ποσοστό ανέρχονταν; Και τι έπραξε ο ίδιος για την αύξησή τους;
  • Σε ό,τι δε αφορά στα έργα του ΕΣΠΑ: έχει ήδη ολοκληρωθεί η αποκατάσταση ακόμα 2 ΧΑΔΑ (Κύθηρα και Αντικύθηρα), εξαλείφοντας το ετήσιο πρόστιμο που επιβάλλεται από την Ε.Ε. για αυτούς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΣ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα), στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 έχει ενταχθεί μια πράξη συνολικού προϋπολογισμού 4 εκ. € (Διαχείριση Απορριμμάτων Κυθήρων και Αντικυθήρων), ενώ έχει δεσμευτεί ποσό της τάξης των 3 εκ. € για τις αστικές αρχές στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων. Ως εκ τούτου και λαμβάνοντας υπόψη τα δεσμευμένα ποσά στο ΠΕΠ Αττικής για έργα διαχείρισης απορριμμάτων, έχει ενεργοποιηθεί το 53% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού και έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες περίπου 0,5 εκ. €. Περαιτέρω, η ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Αττικής έχει εξειδικεύσει ποσό 6,5 εκ. € και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα εκδώσει πρόσκληση για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων ανακύκλωσης και ήπιας διαχείρισης απορριμμάτων.
  • Τέλος με πρωτοβουλία της Περιφερειάρχη Αττικής και σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, εξασφαλίστηκε και ενεργοποιήθηκε πρόσθετη εκχώρηση ύψους 150 εκ. € από το Ταμείο Συνοχής προς την ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Αττικής (ΦΕΚ 3025/Β/2017), προκειμένου να ενταχθούν άμεσα τα κεντρικά έργα διαχείρισης απορριμμάτων κατ’ εφαρμογή του νέου ΠΕΣΔΑ. Ως εκ τούτου, ξεμπλοκάρει η χρηματοδότηση των ώριμων έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Αττικής, όπως αυτά έχουν καταγραφεί στον νέο ΠΕΣΔΑ, ενώ ανοίγει και ο δρόμος για την αξιοποίηση των Εγκαταλελειμμένων και Ανενεργών Λατομείων, μια καινοτομία του νέου ΠΕΣΔΑ.

Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι η ανακοίνωση του τέως Περιφερειάρχη, πέρα από άκρως υποκριτική και ανυπόστατη, το μόνο που υπηρετεί είναι το χθες. Εκπροσωπεί επάξια το χθες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της διαχείρισης των απορριμμάτων με όρους σεβασμού του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας», κατέληξε η κα Μπιζά.

Facebook Comments