Γιάννης Σγουρός:Παραμύθι η επιστροφή 1,6 εκ. € στους δήμους της Αττικής από τον ΕΔΣΝΑ

Γελάνε πλέον και οι πέτρες με τις ανακοινώσεις που εκδίδει η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, καθώς προσπαθούν μάταια να επιδείξουν έργο, το μόνο όμως που καταφέρνουν τελικά είναι να εκτίθενται ανεπανόρθωτα.

Αυτή τη φορά ανακοίνωσαν την επιστροφή – λέει – 1,6 εκ. € στους δήμους μέλη του ΕΔΣΝΑ (δηλαδή στους δήμους της Αττικής), γεγονός που οφείλεται – τάχα – στην κοινωνική πολιτική που ασκεί ο φορέας.

Πρόκειται για μεγάλο ψέμα και μάλιστα χονδροειδές. Και τούτο διότι όπως είναι γνωστό, ο ΕΔΣΝΑ προσδιορίζει κάθε χρονιά την ετήσια εισφορά που θα πληρώσουν οι δήμοι της Αττικής, με βάσει τα απορρίμματα της προηγούμενης, σε συνδυασμό βεβαίως με το ετήσιό του κόστος διαχείρισης. Όταν δε κλείνει το τρέχον έτος, τότε προκύπτουν δικαιώματα χρέωσης ή επιστροφής χρημάτων για κάθε Δήμο.

Τα 1,6 εκ. € λοιπόν που «επέστρεψε» ο ΕΔΣΝΑ στους δήμους (όχι σε όλους διότι κάποιοι κλήθηκαν να πληρώσουν), δεν αποτελούν προϊόν κάποιας ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά πρόκειται για χρήματα που ορισμένοι δήμοι πλήρωσαν το 2015 για απορρίμματα που εν τέλει δεν μετέφεραν και που ο ΕΔΣΝΑ όφειλε να επιστρέψει.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι από το 2012 και μετά, οπότε και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η τιμολογιακή πολιτική του Ν. 3854/2010, (ευρώ / τόνο), συνήθως προκύπτουν δικαιώματα επιστροφής για τους δήμους της Αττικής. Για το έτος 2012 ο ΕΔΣΝΑ «επέστρεψε» σε δήμους της Αττικής ποσά ύψους 700.000 €, ενώ για το 2013, 1,7 εκ. €.

Οι επιστροφές χρημάτων οφείλονται αφενός μεν στην εξυγίανση των οικονομικών του φορέα, που κατά την προηγούμενη περιφερειακή θητεία απαλλάχτηκε από χρέη δεκάδων εκ. € και αφετέρου στην από έτος σε έτος (αν και τα τελευταία δύο χρόνια έχει περιοριστεί) μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σε δηλώσεις του σχετικά με το θέμα ο Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι «Η πολιτική στην αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να ασκείται με φθηνά επικοινωνιακά τρικ και ασόβαρες ανακοινώσεις, που παραπλανούν σκόπιμα την κοινή γνώμη και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Δυστυχώς αποδεικνύεται καθημερινά ότι ο λόγος της νέας Περιφερειακής Αρχής στερείται αξιοπιστίας».

Facebook Comments