Πυρκαγιά στη Μάνη: Ανάλυση πυρό-μετεωρολογικών συνθηκών

Σύνταξη άρθρου: Θ. Γιάνναρος, Β. Κοτρώνη, Κ. Λαγουβάρδος, Στ. Ντάφης

Δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Λαγκαδά του Δήμου Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία, νωρίς το μεσημέρι της 22 Αυγούστου 2020. Η πυρκαγιά έλαβε σχετικά γρήγορα σημαντικές διαστάσεις, εξαιτίας των δυσμενών πυρό-μετεωρολογικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Ειδικότερα, και όπως προκύπτει από τις μετρήσεις των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου που λειτουργεί το ΕΑΑ/ΜΕΤΕΟ, στην ευρύτερη περιοχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς, επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες (Εικόνες 1 & 2) και χαμηλές τιμές σχετικής υγρασίας. Σε συνδυασμό με την επικράτηση ανέμων των οποίων οι ριπές προσέγγισαν τα 40 – 50 km/h, οι συνθήκες αυτές συνεισέφεραν στην σημαντική αύξηση της αναφλεξιμότητας της καύσιμης ύλης στην περιοχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Εικόνα 1. Μέγιστες καταγεγραμμένες θερμοκρασίες στη Λακωνία από το δίκτυο ΑΜΣ του ΕΑΑ/ΜΕΤΕΟ.

 

Εικόνα 2. Μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίας στην Ελλάδα. Στην ευρύτερη περιοχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς (Αστέρι Λακωνίας) καταγράφηκε η δεύτερη υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα μας σήμερα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι με βάση τον Καναδικό πυρό-μετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει επιχειρησιακά το ΕΑΑ/ΜΕΤΕΟ, η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή της Αν. Μάνης ήταν υψηλή έως πάρα πολύ υψηλή (Εικόνα 3).

 

Εικόνα 3. Εκτίμηση επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς με βάση τον Καναδικό πυρό-μετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει επιχειρησιακά το ΕΑΑ/ΜΕΤΕΟ.

www.meteo.gr

Facebook Comments