Τσαβούσογλου: “Η Τουρκία δεν εκφοβίζεται από τις αμερικανικές απειλές…”

47684378_908753099318778_6847013782128951296_nΗ Τουρκία «δεν θα εκφοβισθεί» από τις αμερικανικές «οικονομικές απειλές» σε σχέση με τις κουρδικές δυνάμεις της Συρίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν είναι «αντίθετη» στην ιδέα της δημιουργίας μίας «ζώνης ασφαλείας» στην Συρία.

«Δεν θα μας εκφοβίσει καμία απειλή. Οι οικονομικές απειλές δεν θα οδηγήσουν πουθενά», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας στις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ περί αφανισμού της τουρκικής οικονομίας, εάν η Αγκυρα επιτεθεί κατά των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κύριας συνιστώσας του κουρδοαραβικού συνασπισμού που πολέμησε κατά του Ισλαμικού Κράτους και συμμάχων της Ουάσινγκτον. Η Τουρκία θεωρεί τις YPG «τρομοκρατική οργάνωση», αντίστοιχη του PKK. Ομως για τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις του συνασπισμού που συγκροτήθηκε κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, οι Κούρδοι μαχητές είναι η αιχμή του δόρατος στον πόλεμο αυτόν

«Στρατηγικοί εταίροι, σύμμαχοι, δεν μιλούν μέσω του Twitter, με την μεσολάβηση μέσων κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.

Ωστόσο, δεν έφερε αντίρρηση στην ιδέα δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στην βόρεια Συρία στην οποία αναφέρθηκε ο Τραμπ στο Twitter, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία επανειλημμένως έχει ζητήσει την δημιουργία μίας τέτοιας ζώνης για την προστασία των συνόρων της με την Συρία από τις θέσεις των Κούρδων μαχητών των YPG.

«Τώρα βάζουν την ιδέα αυτήν στο τραπέζι αφού είδαν ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να επιτεθεί κατά των Μονάδων Προστασίας του Λαού . Δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτήν την ιδέα», είπε.

«Τι μας ανησυχεί; Είναι η παρουσία ενός τρομοκρατικού διαδρόμου και μίας τρομοκρατικής οργάνωσης που για μας αντιπροσωπεύει μία απειλή», πρόσθεσε.

Η αιφνίδια ανακοίνωση του Τραμπ τον Δεκέμβριο για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία αρχικά ευχαρίστησε πολύ τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Όμως στη συνέχεια η Άγκυρα, που νόμισε ότι θα έχει επιτέλους ελεύθερα τα χέρια στην πίσω αυλή της, αντέδρασε με δριμύτητα στις δηλώσεις άλλων Αμερικανών αξιωματούχων που προσπαθούν να διαχειρισθούν τις επιπτώσεις της απόφασης του Τραμπ και προειδοποιούν ότι η Ουάσινγκτον θα θέσει ως όρο για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων την παροχή εγγυήσεων για την ασφάλεια των Κούρδων μαχητών.

ΑΠΕ

Facebook Comments