Το γιγαντιαίο παγόβουνο έσπασε το Brunt Ice Shelf στην Ανταρκτική

Ένα γιγαντιαίο παγόβουνο, περίπου 1,5 φορές το μέγεθος του Παρισιού, έσπασε από το βόρειο τμήμα του Brunt Ice Shelf της Ανταρκτικής την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου. Νέες εικόνες ραντάρ, που καταγράφηκαν από την αποστολή Copernicus Sentinel-1 , δείχνουν το παγόβουνο 1270 τετραγωνικών χιλιομέτρων που απελευθερώνεται και απομακρύνεται γρήγορα από την πλωτή κρηπίδα πάγου.

Οι ειδικοί επιστήμονες παρακολουθούν στενά τις πολλές ρωγμές και τα χάσματα που έχουν σχηματιστεί στο τμήμα πάγου Brunt πάχους 150 μέτρων τα τελευταία χρόνια. Στα τέλη του 2019, εντοπίστηκε μια νέα ρωγμή στο τμήμα του πάγου πάγου βόρεια των McDonald Ice Rumples, κατευθυνόμενος προς μια άλλη μεγάλη ρωγμή κοντά στο Stancomb-Wills Glacier Tongue.

Αυτό το τελευταίο ρήγμα παρακολουθήθηκε στενά από δορυφορικές εικόνες, καθώς φάνηκε γρήγορα να διασχίζει το πάγο. Πρόσφατα δεδομένα ταχύτητας επιφάνειας πάγου που προέρχονταν από δεδομένα Sentinel-1 έδειξαν ότι η περιοχή βόρεια της νέας ρωγμής είναι η πιο ασταθής – κινείται περίπου 5 μέτρα την ημέρα. Στη συνέχεια, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 26, η νεώτερη ρωγμή διευρύνθηκε γρήγορα πριν τελικά απελευθερωθεί από το υπόλοιπο πλωτό ράφι πάγου.

Ο Mark Drinkwater της ESA είπε: «Παρόλο που η γέννηση νέου κομματιού  αναμενόταν και είχε προβλεφθεί πριν από μερικές εβδομάδες, η παρακολούθηση τέτοιων απομακρυσμένων εκδηλώσεων είναι ακόμα μαγευτική. Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, το παγόβουνο θα μπορούσε να παρασυρθεί στο ταχέως ρέοντας παράκτιο ρεύμα νοτιοδυτικά, να τρέξει προσαραγμένο ή να προκαλέσει περαιτέρω ζημιές από την πρόσκρουση στο νότιο Brunt Ice Shelf. Επομένως, θα παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση χρησιμοποιώντας δεδομένα που παρέχονται από την αποστολή Copernicus Sentinel-1. ”

Αν και επί του παρόντος δεν έχει κατονομαστεί, το παγόβουνο ονομάστηκε ανεπίσημα «A-74». Τα παγόβουνα της Ανταρκτικής ονομάζονται από το τεταρτημόριο της Ανταρκτικής στο οποίο αρχικά ήταν ορατά, μετά από έναν διαδοχικό αριθμό και, στη συνέχεια, εάν το παγόβουνο σπάσει, ένα διαδοχικό γράμμα.

Το νέο παγόβουνο δεν αποτελεί απειλή για τον επί του παρόντος μη επανδρωμένο ερευνητικό σταθμό Halley VI της Βρετανικής Ανταρκτικής Έρευνας , ο οποίος επανατοποθετήθηκε το 2017 σε μια πιο ασφαλή τοποθεσία αφού το παγόβουνο κρίθηκε μη ασφαλές.

Η τακτική παρακολούθησης από δορυφόρους προσφέρει άνευ προηγουμένου απόψεις γεγονότων που συμβαίνουν σε απομακρυσμένες περιοχές όπως η Ανταρκτική και πώς τα κομμάτια πάγου καταφέρνουν να διατηρήσουν τη δομική τους ακεραιότητα ως απάντηση σε αλλαγές στη δυναμική του πάγου, στις θερμοκρασίες του αέρα και των ωκεανών. Η αποστολή Copernicus Sentinel-1 φέρει ραντάρ, το οποίο μπορεί να επιστρέφει εικόνες ανεξάρτητα από τη μέρα ή τη νύχτα και αυτό μας επιτρέπει να βλέπουμε όλο το χρόνο, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια των μεγάλων, σκοτεινών, αυστριακών χειμερινών μηνών.

Facebook Comments