Θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και S-400 έθεσε ο Μπάιντεν στον Ερντογάν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο

Ούτε λέξη από τους Αμερικανούς για τα F-16 που θέλει η Άγκυρα – «Θετικό κλίμα» είδαν οι Τούρκοι – Παρόντες ήταν και οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Τσαβούσογλου και Μπλίνκεν

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση που είχαν στη Ρώμη, στο περιθώριο της συνόδου της G20, ο Tούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Aμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο πρόεδρος Μπάιντεν υπογράμμισε στον Τούρκο ομόλογό του την επιθυμία του να διατηρηθούν οι εποικοδομητικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, να διευρυνθούν οι τομείς συνεργασίας και να επιλύονται οι διαφωνίες τους αποτελεσματικά. Εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του για την 20ετή συμβολή της Τουρκίας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

«Οι ηγέτες συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις στη Συρία, την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους Αφγανούς που την έχουν ανάγκη, τις εκλογές στη Λιβύη, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διπλωματικές προσπάθειες στο Νότιο Καύκασο. Ο πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε εκ νέου την συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας και τη σημασία του ρόλου της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ αλλά επισήμανε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατοχή της Τουρκίας του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Επίσης έδωσε έμφαση στη σημασία των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών, στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο κράτος δικαίου για ειρήνη και ευημερία», αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Facebook Comments