“Πράσινο” φως από το ιταλικό κοινοβούλιο στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος με 20 δισ. ευρώ

epa05674870 An interior view taken with a super wide angle lens of the Italian Senate prior to a vote of confidence on new Italian Prime Minister Paolo Gentiloni's government, in Rome, Italy, 14 December 2016. The Upper House of the Italian Parliament is to vote on Gentiloni's government on 14 December, one day after the lower house, the Chamber of Deputies, had confirmed Prime Minister Gentiloni in their voting by 368 (Yes) votes to 105 votes against him.  EPA/GIORGIO ONORATI

Το ιταλικό κοινοβούλιο έδωσε σήμερα το “πράσινο φως” στην αύξηση του δημόσιου χρέους της χώρας, με στόχο την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίο με είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ. H Βουλή ενέκρινε το μέτρο με 389 ψήφους και η Γερουσία της Ρώμης με 221. Ουσιαστικά, όπως εξηγούν οι αναλυτές, το συγκεκριμένο μέτρο και η αύξηση του δημόσιου χρέους της Ιταλίας μπορεί να προκαλέσουν την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει ήδη κάνει αναφορά σε πιθανή επιβολή νέων δημοσιονομικών μέτρων μέσα στην άνοιξη του 2017.

Η ενίσχυση των τραπεζών, πάντως, θα επισημοποιηθεί με διάταγμα της κυβέρνησης Τζεντιλόνι, την ερχόμενη Παρασκευή. Το μέτρο αφορά, πρώτα απ’ όλα, τη Monte dei Paschi di Siena, η οποία αναμένεται να στηριχθεί άμεσα από το ιταλικό κράτος με τουλάχιστον πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Tο «ελεύθερο» του κοινοβουλίου δόθηκε με τη θετική ψήφο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, όπως και κεντροδεξιών βουλευτών που έχουν συγκροτήσει αυτόνομη ομάδα.

Εκτός από τη Μοnte Paschi, το «κυβερνητικό, προστατευτικό αλεξίπτωτο για το τραπεζικό σύστημα», όπως το αποκαλεί ο ιταλικός Τύπος, θεωρείται πιθανό να χρησιμοποιηθεί και από άλλες τράπεζες, όπως τις Banca Marche, Banca Etruria, Carichieti και Cariferrara. «Η κυβέρνηση δεσμεύεται να δράσει υπέρ της μεγαλύτερης δυνατής προστασίας των καταθετών, έχοντας υπόψη τα περιθώρια που θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία», υπογράμμισε ο Ιταλός υπουργός οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

 

Facebook Comments