Πάτωσε ο Σαρκοζί αλλά θα στηρίξει τον Φρ. Φιγιόν στον Β!γύρο

 

Former French President Nicolas Sarkozy delivers a speech after being defeated on the first round of the French right wing party 'Les Republicains' primaries in Paris, France, Sunday, Nov. 20, 2016. Former French prime minister Francois Fillon had the largest share of votes in early returns Sunday from the first round of the conservative primary for next year's presidential election. (Ian Langsdon/Pool Photo via AP)

Δύο πρώην πρωθυπουργοί θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των προκριματικών για το προεδρικό χρίσμα της κεντροδεξιάς στη Γαλλία.

Μεγάλος χαμένος της εκλογικής διαδικασίας είναι ο Νικολά Σαρκοζί. Μετά το αποτέλεσμα που τον φέρνει στην τρίτη θέση ο πρώην πρόεδρος προανήγγειλε την αποχώρησή του από την πολιτική.

Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως στην αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής θα στηρίξει τον Φρανσουά Φιγιόν.

«Ηρθε η ώρα για μένα να ακολουθήσω μια ζωή με περισσότερα ιδιωτικά και λιγότερα δημόσια πάθη. Καλή τύχη στη Γαλλία», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και συμπλήρωσε: «Σέβομαι πολύ τον Αλέν Ζιπέ αλλά οι πολιτικές επιλογές του Φρανσουά Φιγιόν είναι πιο κοντά σε εμένα. Οι άνθρωποι που με εμπιστεύθηκαν είναι ελεύθεροι λάβουν τις αποφάσεις τους. Παρά τις διαφωνίες που έχω μαζί του, νομίζω πως ο Φρανσουά Φιγιόν έχει αντιληφθεί καλύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γαλλία. Θα ψηφίσω εκείνον στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών».

Φρανσουά Φιγιόν έχει πλέον σαφές προβάδισμα εν όψει της μονομαχίας του με τον Αλέν Ζιπέ, καθώς έκοψε πρώτος το νήμα με διψήφια διαφορά από τον έτερο διεκδικητή του χρίσματος.

Τον Φιγιόν άλλωστε, δήλωσε πως θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο και ο πρώην υπουργός Γεωργίας Μπρουνό Λε Μερ.

Η αναμέτρηση της 27ης Νοεμβρίου βέβαια, είναι μια νέα εκλογική διαδικασία που ενδέχεται να κρύβει εκπλήξεις.

Υπέρ του Αλέν Ζιπέ τάσσεται η Ναταλί Κοσιουσκό Μοριζέ, η μοναδική γυναίκα που έθεσε υποψηφιότητα για το χρίσμα της κεντροδεξιάς.

Mε καταμετρημένες τις ψήφους σε 9511 από τα 10.229 εκλογικά τμήματα ο Φρανσουά Φιγιόν συγκεντρώνει ποσοστό 44,1% (1.753.744 ψήφους). Ακολουθεί ο Αλέν Ζιπέ με 28,6% (1.135.226 ψήφους) και ο Νικολά Σαρκοζί έρχεται τρίτος με 20,6% (818.292 ψήφους). Πολύ πιο πίσω βρίσκονται οι άλλοι τέσσερις υποψήφιοι.

Σε κάθε περίπτωση ο νικητής της μονομαχίας αναμένεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να βρεθεί αντιμέτωπος με την υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν για τον προεδρικό θώκο.

ΠΗΓΗ:gr.euronews.com

Facebook Comments