«Πάγωσε» η CETA: Κατέρρευσαν οι συνομιλίες Ε.Ε -Καναδά

Το «τέλος» της Διατλαντικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (CETA) ανήγγειλε στις 16.00 το απόγευμα η υπουργός Εμπορίου του Καναδά, Κρίστια Φρίλαντ (Chrystia Freeland), αναχωρώντας από το Elysette, την έδρα της κυβέρνησης της Βαλονίας. «Η ευκαιρία χάθηκε, οι διαπραγματεύσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής- Καναδά- Βαλονίας κατέρρευσαν κι εγώ προσωπικά επιστρέφω σπίτι, πολύ απογοητευμένη», δήλωσε η Κρίστια Φρίλαντ, με «δάκρυα στα μάτια», όπως μετέδωσε το δίκτυο RTBF.

Photo published for CETA: la ministre canadienne annonce "la fin et l'échec" des discussions avec la Wallonie

Παρότι οι κυβερνήσεις των 28 χωρών μελών της Ε.Ε. υποστηρίζουν τη λεγόμενη «Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία» με τον Καναδά, το Βέλγιο δεν μπορεί να δώσει τη συναίνεσή του χωρίς την έγκριση των πέντε τοπικών κυβερνήσεων της χώρας, με τη Βαλονία, την πιο φτωχή γαλλόφωνη επαρχία του νοτίου Βελγίου να επιμένει στο «όχι» στη CETA, με 46 ψήφους υπέρ και 16 κατά στο τοπικό Κοινοβούλιο.

«Νομίζω ότι θα ήταν λογικό να αναβληθεί επ ‘αόριστον η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. – Καναδά της 27ης Οκτωβρίου, έτσι ώστε να αποφευχθεί η τελική σύγκρουση» δήλωσε ο Σοσιαλιστής επικεφαλής της κυβέρνησης της Βαλονίας Πολ Μανιέτ, ενόψει μάλιστα της προγραμματισμένης για την Πέμπτη επίσκεψης του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, στο Βέλγιο.

Photo published for CETA: Paul Magnette se penche sur la nouvelle proposition de l'UE

Για ηχηρό «χαστούκι» στα σχέδια των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πολιτικών και οικονομικών ελίτ που προσπαθούν να περάσουν τις CETA και ΤΤΙΡ, «οι οποίες ενδυναμώνουν τις πολυεθνικές επιχειρήσεις έναντι των εθνικών», κάνουν λόγο γαλλόφωνα μέσα ενημέρωσης στο Βέλγιο, χαρακτηρίζοντας θρίλερ τις τελευταίες ώρες των διαπραγματεύσεων.

‘Οπως επισημαίνεται, ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού ΣυμβουλίουΝτόναλντ Τουσκ, πίεσε για «συμβιβασμό που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της Βαλονίας».

«Πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να προστατεύσουμε τους πολίτες, τους καταναλωτές, τις εταιρίες μας», τόνισε πάντως ο Ντόναλντ Τουσκ, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που κορυφώθηκαν με συγκέντρωση 15.000 πολιτών στις Βρυξέλλες αλλά και το χθεσινό «όχι» 88 ευρωβουλευτώνενάντια στη CETA.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Facebook Comments