«Παγώνει» προσωρινά η παραίτηση Μ. Ρέντσι και της κυβέρνησής του

epa05660259 (FILE) A file picture dated 15 June 2016 shows Italian Prime Minister Matteo Renzi during a press conference after the Council of Ministers meeting at Chigi Palace in Rome, Italy. .  First exit polls on 04 December 2016 suggest a 'No' vote victory in a crucial referendum to which Renzi had tied his political future. The referendum is considered by the government to end gridlock and make passing legislation cheaper by, among other things, turning the Senate into a leaner body made up of regional representatives with fewer lawmaking powers. It would also do away with the equal powers between the Upper and Lower Houses of parliament - an unusual system that has been blamed for decades of political gridlock.  EPA/GIUSEPPE LAMI

Σε ανακοινωθέν της η ιταλική προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρει ότι ο πρόεδρος Ματταρέλλα ζήτησε από τον Ματτέο Ρέντσι να παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι την έγκριση του προυπολογισμού από την γερουσία, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος να τεθούν σε ισχύ αυτόματα έκτακτοι δημοσιονομικοί κανόνες την 1η Ιανουαρίου. Μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο Ματταρέλλα, ο Ιταλός απερχόμενος πρωθυπουργός επέστρεψε στο κυβερνητικό μέγαρο για να συνομιλήσει με τους υπουργούς του. Η τελική ψήφιση του προυπολογισμού αναμένεται για την ερχόμενη Παρασκευή. Ο Ματαρέλα διευκρίνισε πως μετά την έγκριση του προϋπολογισμού, ο Ρέντσι μπορεί να υποβάλει την παραίτησή του.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι έφθασε απόψε στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο για να υποβάλει την παραίτηση του ιδίου και της κυβέρνησής του στον Σέρτζο Ματαρέλα, Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας.

Ο Ρέντσι είχε ανακοινώσει νωρίς το πρωί ότι θα παραιτηθεί, μετά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, υπέρ της οποίας έκανε εκστρατεία επί μήνες.

Μετά την παραίτηση Ρέντσι, όποτε αυτή γίνει, ο πρόεδρος Ματαρέλα ενδέχεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όμως μοιάζει πιθανότερο το σενάριο να προτείνει αντίθετα να σχηματιστεί μια κυβέρνηση τεχνοκρατών. Κυκλοφορούν ήδη πολλά ονόματα για τον διάδοχο του Ρέντσι. Επικρατέστεροι θεωρούνται ο νυν υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, στενός συνεργάτης του Ρέντσι, αλλά κι ο πρόεδρος της Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο.

Η επόμενη κυβέρνηση αναμένεται να χειριστεί κυρίως την τροποποίηση του εκλογικού νόμου πριν από τις πιθανολογούμενες πρόωρες εκλογές.

Ενδέχεται επίσης να αποφασίσει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της ωσότου εκπνεύσει η θητεία του Κοινοβουλίου, τον Φεβρουάριο του 2018, προς μεγάλη δυσαρέσκεια ορισμένων πολιτικών δυνάμεων, όπως το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), το οποίο ζητεί τη διεξαγωγή εκλογών το ταχύτερο δυνατόν.

Ο πρωθυπουργός Ρέντσι φέρεται διατεθειμένος να παραμείνει στην θέση του μέχρι την Παρασκευή

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι φέρεται διατεθειμένος να παραμείνει στη θέση μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού από τη Γερουσία, αναφέρουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση Rai, αυτό προέκυψε από την συνομιλία του Ρέντσι με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Κατά πληροφορίες που διέρρευσαν ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα ζητήσει, πιθανότατα, ψήφο εμπιστοσύνης από τους γερουσιαστές, για να επισπεύσει την έγκριση του προϋπολογισμού. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως, έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να προσφέρουν την στήριξή τους στην κυβερνητική συμμαχία.

Κατά συνέπεια, εκτός από θεαματικές εκπλήξεις, την πολιτική εμπιστοσύνη τους θα εκφράσουν, όπως πάντα, το Δημοκρατικό Κόμμα και η Νέα Κεντροδεξιά. Σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, παρά την ήττα του στο δημοψήφισμα, ο Ματέο Ρέντσι δεν εννοεί να αποσυρθεί από την πολιτική, ούτε να παραιτηθεί από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος.

ΠΗΓΗ;ΑΠΕ

Facebook Comments