Ολική έκλειψη ηλίου: Ποιος θα την δει;

684x384_383569Θεαματική έκλειψη ηλίου αλλά όχι για όλους… Περισσότεροι από 300 εκατ. κάτοικοι των ΗΠΑ θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να δουν τη θεαματική ολική έκλειψη ηλίου που θα είναι ορατή  στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 21 Αυγούστου, για πρώτη φορά μετά από τον Ιούνιο του 1918. Την Δευτέρα 21 Αυγούστου, όταν η Σελήνη θα περάσει ανάμεσα στον Ήλιο και στη Γη, θα σχηματίσει σκιά πλάτους 113 χλμ. που θα κινηθεί διαγώνια ξεκινώντας από το ‘Ορεγκον (10:15 τοπική ώρα) δυτικά προς ανατολικά και θα ολοκληρωθεί στη Νότια Καρολίνα, στην άλλη άκρη της χώρας, διασχίζοντας συνολικά 14 Πολιτείες μέσα σε κάτι λιγότερο από δύο ώρες.

Επί 2  λεπτά και 40 δευτερόλεπτα, θα πέσει απόλυτο σκοτάδι και όσοι είναι το κατάλληλο σημείο θα μπορούν να δουν στον ουρανό αστέρια και πλανήτες, καθώς και το ηλιακό στέμμα.
Στην κεντρική Ευρώπη η έκλειψη θα λάβει χώρα μεταξύ 20:45 μμ και 21:00 μμ, οπότε το φεγγάρι θα καλύψει το 14% του ήλιου στην καλύτερη περίπτωση.

via GIPHY

Σχεδόν 12,2 εκατ. Αμερικανοί ζουν στη «ζώνη» εντός της οποίας το φαινόμενο θα είναι ορατό, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού των ΗΠΑ διαμένουν σε απόσταση μιας ημέρας με το αυτοκίνητο από τον «διάδρομο» όπου η ηλιακή έκλειψη θα είναι ολική. Απευθείας μετάδοση από τη NASA στην Times Square.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:gr.euronews.com

Facebook Comments