Μία από τις τελευταίες εικόνες του Κρόνου από το διαστημικό σκάφος Cassini

Krhonos_node_full_image_2Το διεθνές διαστημικό σκάφος Cassini κατέγραψε από απόσταση μια από τις τελευταίες του εικόνες στον Κρόνο και τους κύριους δακτυλίους του. Το σύστημα του Κρόνου υπήρξε το «σπίτι» του Cassini για 13 χρόνια, αλλά το ταξίδι του θα τελειώσει στις 15 Σεπτεμβρίου.

Το Cassini βρίσκεται σε περιστροφή γύρω από τον Κρόνο τα τελευταία 13 χρόνια, που αποτελούν περίπου το μισό εποχικό χρόνο του Κρόνου. Αυτή η παρατεταμένη παραμονή επέτρεψε παρατηρήσεις σχετικά με τη μακροχρόνια μεταβλητότητα του πλανήτη, των φεγγαριών, των δακτυλίων και της μαγνητόσφαιρας, παρατηρήσεις οι οποίες δεν ήταν δυνατές μέσα από σύντομες αποστολές που διέρχονταν από την ατμόσφαιρά του (τύπου fly-by).

Όταν το διαστημικό σκάφος έφτασε στον Κρόνο το 2004, το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, που φαίνεται στην κορυφή της παρούσας εικόνας, βρισκόταν στο σκοτάδι, έχοντας μόλις αρχίσει να βγαίνει από το χειμώνα. Τώρα στο τέλος του ταξιδιού, ολόκληρος ο βόρειος πόλος λούζεται από το συνεχές ηλιακό φως του καλοκαιριού.

Οι εικόνες που ελήφθησαν στις 28 Οκτωβρίου του 2016 με την ευρυγώνια μηχανή χρησιμοποιώντας κόκκινα, πράσινα και μπλε φασματικά φίλτρα συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν αυτή την έγχρωμη όψη. Η εικόνα αυτή απεικονίζει την ηλιόλουστη πλευρά των δακτυλίων από περίπου 25 μοίρες πάνω από το επίπεδο αεροσκάφους.

Η εικόνα αποκτήθηκε σε απόσταση περίπου 1,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Κρόνο. Η κλίμακα της εικόνας είναι 80 χλμ./εικονοστοιχείο (km/pixel).

Η αποστολή Cassini είναι ένα συνεργατικό έργο της ESA, της NASA και της Ιταλικής διαστημικής υπηρεσίας ASI. Η εικόνα δημοσιεύθηκε σήμερα ως εβδομαδιαία εικόνα Cassini.

Facebook Comments