Κυπριακό: Ανυποχώρητη η Τουρκία στις εγγυήσεις, σήμερα η συζήτηση για το εδαφικό

epa05341840 Cyprus President Nicos Anastasiades (L) with Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci (R) in bicommunal event organized by the Technical Education Commission, involving students from both communities in the UN-patrolled Buffer Zone in Nicosia, Cyprus, 02 June 2016.  EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Η Τουρκία «δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα των εγγυήσεων», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου, ενώ στην Ελβετία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί. Ο Τούρκος υπουργός επικαλέστηκε την κρίση στη Συρία, η οποία όπως ανέφερε, «είναι πολύ κοντά στην Κύπρο και αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων».

Για τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι «βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο» και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές διένυσαν σημαντική απόσταση στα τέσσερα κεφάλαια, αλλά υπάρχουν και ανοικτά θέματα, όπως η εκ περιτροπής προεδρία.

Στο Μον Πελεράν της Ελβετίας αρχίζει η ουσιαστική συζήτηση επί του εδαφικού. Ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, είχε σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του, στην οποία εξετάστηκε έγγραφο που ετοίμασαν τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας για τα κριτήρια επί του εδαφικού.

Χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συζήτησαν για πρώτη φορά πτυχές του περιουσιακού, οι οποίες σχετίζονται με το εδαφικό. Σύμφωνα με πληροφορίες της απεσταλμένης του ΡΙΚ, Στέλλας Μιχαήλ, έγινε «μία καλή πρώτη συζήτηση, η οποία θεωρείται προπαρασκευαστική για τη σημερινή διαπραγμάτευση επί του εδαφικού».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Facebook Comments