Ισραήλ: Τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών

epaselect epa05645398 A smoke rises from a fire that has erupted in a suburb of the coastal city of Haifa, north of Israel, 24 November 2016. The dry air and strong winds caused the fire transmission to deferent locations, Israeli police have opened an investigation into whether the fires that swept Israel is an active reaction, Israeli Police spokeswomen report.  EPA/MORAN MAYAN / JINIPIX ISRAEL OUT

Τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα από την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, τη Χάιφα (βόρεια), εξαιτίας της απειλής των πυρκαγιών που μαίνονται για τρίτο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας κι ενώ οι αρχές υποψιάζονται εμπρησμούς με πολιτικά κίνητρα σε πολλές εξ αυτών.

Ολόκληρες συνοικίες της πόλης στις ακτές της Μεσογείου, ένα πανεπιστήμιο, σχολείο και σωφρονιστικά ιδρύματα εκκενώθηκαν, έκανε γνωστό μια εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας, η Λούμπα Σάμρι.

«Συνολικά χρειάστηκε να απομακρύνουμε 60.000 κατοίκους, είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Χάιφα” δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Γιόνα Γιαχάβ.

Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών επιβεβαίωσαν από την πλευρά τους ότι μετέφεραν σε νοσοκομεία περίπου 60 ελαφρά τραυματίες. Η πλειονότητά τους νοσηλεύεται με αναπνευστικά προβλήματα.

Στις εικόνες που προβλήθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, φλόγες ύψους πολλών μέτρων καταστρέφουν συνοικίες στην καρδιά της Χάιφας, μιας πόλης με πληθυσμό τουλάχιστον 300.000 κατοίκων, ενώ η πύρινη λαίλαπα έχει εξαπλωθεί σε ένα πρατήριο καυσίμων και οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε στην περιοχή δύο τάγματα και κάλεσε εφέδρους για να βοηθήσουν τους πυροσβέστες και τους αστυνομικούς. Το τοπικό αεροδρόμιο έκλεισε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας Μίκι Ρόσενφελντ, διέψευσε τις πληροφορίες ενός αξιωματικού της πυροσβεστικής, σύμφωνα με τον οποίο η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτατης ανάγκης.

Υπήρξε αναφορά και για άλλες πυρκαγιές κατά τη διάρκεια της ημέρας στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ, στο Νατάφ και το Σαάρ Χαγκάι, στο Μοντιίν (κεντρικά), όπως επίσης στο Ταλμόν, ισραηλινό εποικισμό στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την αστυνομία. Τριακόσια παιδιά απομακρύνθηκαν από ένα σχολείο στο Ταλμόν, γνωστοποίησε η αστυνομία.

Από την πλευρά του υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ, ηγέτης ενός ακροδεξιού κόμματος, δήλωσε ότι όποιος έβαλε τη φωτιά δεν θα μπορούσε να είναι Εβραίος, αφήνοντας αιχμές κατά Αράβων ή Παλαιστινίων. Η αστυνομία από την πλευρά της δεν έδωσε κανένα στοιχείο σχετικά με τους υπεύθυνους αλλά επισήμανε ότι έχει λόγους να πιστεύει ότι πολλές από τις πυρκαγιές είναι έργο εμπρηστών.

Το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει ως “τρομοκρατική ενέργεια” κάθε φωτιά που προκλήθηκε από εμπρησμό, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε σήμερα ότι οι ισραηλινές αρχές θα αντιμετωπίσουν ως «τρομοκρατική ενέργεια» κάθε φωτιά που οφείλεται σε εμπρησμό, καθώς εδώ και τρεις ημέρες η χώρα του βρίσκεται στο έλεος καταστροφικών πυρκαγιών.

«Κάθε πυρκαγιά που οφείλεται σε εσκεμμένη ενέργεια ή είναι αποτέλεσμα υποκίνησης σε μίσος συνιστά τρομοκρατική ενέργεια από κάθε άποψη (και) θα αντιμετωπιστεί αναλόγως και θα τιμωρηθεί με την αυστηρότητα που απαιτείται» δήλωσε ο Νετανιάχου, που μετέβη στη Χάιφα (βόρειο Ισραήλ), απ’ όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης δεν διευκρίνισε εάν κάποιες από τις πυρκαγιές οφείλονται σε εμπρησμό και υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από αυτές, όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν.

 

ΠΗΓΗ;ΑΠΕ

Facebook Comments