Το «γάντι» στην Τουρκία ρίχνει ο Ν. Αναστασιάδης για την επανάληψη του διαλόγου

epa05644322 A handout picture released by the Cypriot government's Press and Information Office (PIO) shows Cypriot President Nicos Anastasiades joint televised press conference on the latest developments of the Cyprus problem for News Directors of TV Channels that broadcast throughout Cyprus, at the Presidential palace in Nicosia, Cyprus, 23 November 2016. EPA/CYPRIOT PRESS OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας απόψε σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι θέλει να διατηρήσει «ανοικτές τις πόρτες» του διαλόγου και να εκφράσει για ύστατη φορά την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο.

 

 .Ωστόσο, επεσήμανε ότι για να επαναληφθεί ο διάλογος «είναι απαραίτητη η συμβολή της Τουρκίας». Πρέπει, σημείωσε, η Τουρκία να αποδείξει εμπράκτως ότι υπάρχει προοπτική για κατάληξη στα κριτήρια, που τέθηκαν για το εδαφικό. Όπως είπε, τα κριτήρια αυτά είναι: έκταση του εδάφους της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας, μετά τις εδαφικές αναπροσαρμογές, ο αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, η έκταση της ακτογραμμής της κάθε πολιτείας.

Επίσης, δήλωσε ότι ορίστηκε ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης, με την προϋπόθεση ότι θα γινόταν κατάθεση χαρτών, που θα αποτύπωναν τα κριτήρια.

Απαντώντας σε ερώτηση για την στάση της Αθήνας, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε: «μιλώ με τον Έλληνα πρωθυπουργό και η συνεννόηση μας είναι άριστη».

Με δεδομένο ότι η έκταση της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας θα κυμαινόταν μεταξύ 28,2% και 29,2%, εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών είπε ο Κύπριος πρόεδρος, υπολόγισαν ότι ο αριθμός των προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση θα κυμαίνεται μεταξύ 78.000 και 94.000 πολιτών.

Πρόσθεσε ότι, υιοθετώντας την εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών, θα ήταν διατεθειμένος να αποδεχτεί την επιστροφή προσφύγων, που θα κυμαίνονταν μεταξύ των 78.000 ως ελάχιστο και των 92.000 ως μέγιστο.

Συναφώς, δήλωσε ότι οι αριθμοί, που διεκδικούσε, «δεν θα απέκλειαν περιοχές, οι οποίες ήτο ιδιαιτέρας σημασίας για την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Αντίθετα, σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, πρότεινε καταρχάς ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων, που θα επέστρεφαν να μην υπερβαίνει τις 55.000 και ακολούθως ως ύστατο αριθμό τις 65.000, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι «κάτι τέτοιο θα μείωνε τη διαπραγματευτική του θέση κατά την τελική φάση των συνομιλιών».

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο Νίκος Αναστασιάδης είπε:

  • Δεν έδωσα ποτέ την εικόνα ότι είμαι εύκολος στις διαπραγματεύσεις.
  • Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι, όταν έφτασε η κρίσιμη ώρα που θα διασφάλιζε την ικανοποίηση των ελληνοκυπριακών αιτημάτων, υπήρξε από τουρκοκυπριακής πλευράς μία στάση άκαμπτη.

 

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ,  www.sigmalive.com

 

Facebook Comments