Η κυκλοφοριακή συμφόρηση του καναλιού του Σουέζ φαίνεται από το διάστημα

Το τεράστιο πλοίο εμπορευματοκιβωτίων Ever Given, σφηνωμένο στο κανάλι Σουέζ της Αιγύπτου, είναι ορατό σε νέες εικόνες που τραβήχτηκαν από την αποστολή Copernicus Sentinel-1 .

Το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έπλεε  στο κανάλι στις 23 Μαρτίου στο ταξίδι του από την Κίνα προς τις Κάτω Χώρες. Η εικόνα στα αριστερά, η οποία λήφθηκε στις 21 Μαρτίου, δείχνει τη συνηθισμένη θαλάσσια κυκλοφορία στο κανάλι με ορατά σκάφη κάθε 2 έως 3 χλμ. Η εικόνα στα δεξιά, που ελήφθη στις 25 Μαρτίου, δείχνει το πλοίο των 400 μ.

Το κανάλι συνδέει το λιμάνι Said στη Μεσόγειο Θάλασσα με τον Ινδικό Ωκεανό μέσω της αιγυπτιακής πόλης Σουέζ στην Ερυθρά Θάλασσα. Το μπλοκάρισμα καθυστέρησε εκατοντάδες δεξαμενόπλοια και πλοία να φτάσουν στον προορισμό τους και περισσότερη θαλάσσια κυκλοφορία συνεχίζει να οδηγεί στην κρίσιμη πλωτή οδό. Φαίνεται ότι τα πλοία συσσωρεύονται στον Κόλπο του Σουέζ.

Τα ρυμουλκά εργάζονται σκληρά για να αποσπάσουν το πλοίο των 200.000 τόνων, ωστόσο οι αιγυπτιακές αρχές λένε ότι δεν είναι σαφές πότε θα ανοίξει ξανά η διαδρομή.

Οι δύο πανομοιότυποι δορυφόροι Copernicus Sentinel-1 φέρουν όργανα ραντάρ για την παροχή παντός καιρού, ημέρας και νύχτας εικόνων της επιφάνειας της Γης, καθιστώντας το ιδανικό για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας των πλοίων.

Η επιφάνεια της θάλασσας αντανακλά το σήμα ραντάρ μακριά από τον δορυφόρο και κάνει το νερό να φαίνεται σκοτεινό στην εικόνα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με μεταλλικά αντικείμενα, στην περίπτωση αυτή τα πλοία στον κόλπο, τα οποία εμφανίζονται ως φωτεινές κουκίδες στα σκοτεινά νερά.

Facebook Comments