Οι Ιταλοί ψηφίζουν για την ανανέωση 1.004 δημοτικών συμβουλίων

EPA/CLAUDIO PERI

Εννέα εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες Ιταλοί ψηφίζουν σήμερα, μέχρι τις 11 το βράδυ τοπική ώρα, για την ανανέωση χιλίων τεσσάρων δημοτικών συμβουλίων. Για τους δήμους άνω των 15.000 κατοίκων προβλέπεται η δυνατότητα διεξαγωγής δεύτερου γύρου, σε δυο εβδομάδες.

Σήμερα, οι πολίτες καλούνται να εκλέξουν τους δημάρχους είκοσι πέντε πόλεων οι οποίες είναι και πρωτεύουσες νομών, όπως η Πάδοβα , η Βερόνα, το Λέτσε και η Πάρμα. Δημοτικές εκλογές πραγματοποιούνται και σε τέσσερις πρωτεύουσες περιφερειών: στο Παλέρμο της Σικελίας, στην Γένοβα της Λιγουρίας, ατο Καταντζάρο της Καλαβρίας και στην Λ’ ‘Ακουϊλα, στην κεντρική περιφέρεια Αμπρούτσο.

Η κεντροαριστερά διαθέτει δεκαπέντε δημάρχους σε πόλεις κύριας σημασίας, και θα πρέπει να διαπιστωθεί πόσους θα καταφέρει να διατηρήσει, ενώ για την κεντροδεξιά, ο αντίστοιχος αριθμός δεν ξεπερνά τους έξι. Ο στόχος του Δημοκρατικού Κόμματος του Ματτέο Ρέντσι, είναι να μπορέσει να προκριθεί στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, σε τουλάχιστο είκοσι μεγάλες πόλεις.

Όσο για το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλλο, αυτή την φορά κινδυνεύει να βρεθεί «εκτός παιχνιδιού» στην ιδιαίτερη πατρίδα του ιδρυτή του, την Γένοβα, λόγω διασπάσεων και διαγραφών. Εκτός από τον επίσημο υποψήφιο του κινήματος, υπάρχουν και άλλοι δυο, οι οποίοι καταβαίνουν στις εκλογές ως ανεξάρτητοι.

Στην ίδια πόλη, η κεντροδεξιά (Φόρσα Ιτάλια, Λέγκα και Αδέλφια της Ιταλίας) παρουσιάζεται ενωμένη, και η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει, ενδεχομένως, μια «πρόβα τζενεράλε» για τις βουλευτικές εκλογές που όλα δείχνουν ότι πρόκειται να πραγματοποιηθούν, τελικά, στις αρχές του επόμενου έτους. Το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών, δηλαδή, δεν πρόκειται να καθορίσει την άμεση πορεία της ιταλικής πολιτικής, αλλά αναμένεται να συμβάλει στην ανάδειξη τάσεων και συμμαχιών, που μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικές, στους αμέσως επόμενους μήνες.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Facebook Comments