Γερμανία: Εξουδετερώθηκε, έπειτα από 11ωρη επιχείρηση, βόμβα του Β΄ ΠΠ

EPA/STEFAN PUCHNER

Πυροτεχνουργοί της αστυνομίας της γερμανικής πόλης Άουγκσμπουργκ εξουδετέρωσαν έπειτα από μια επιχείρηση διάρκειας 11 ωρών μια βρετανική βόμβα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που είχε πέσει στην πόλη αλλά δεν είχε εκραγεί, γεγονός που σήμανε τον τερματισμό της διαδικασίας απομάκρυνσης 54.000 ανθρώπων από τα σπίτια τους.

«Καλά νέα αυτά τα Χριστούγεννα! Η βόμβα στο Άουγκσμπουργκ εξουδετερώθηκε», ανέφερε η γερμανική αστυνομία σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter χθες βράδυ, κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοικοι της πόλης μπορούν να επιστρέψουν ασφαλείς στις εστίες τους.

Σχεδόν 4.000 αστυνομικοί, πυροσβέστες και στελέχη των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας κινητοποιήθηκαν για την εκκένωση της περιοχής του ιστορικού κέντρου της πόλης, όπου βρέθηκε η βόμβα- μήκους δύο μέτρων και βάρους 1,8 τόνων- την 20ή Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών έργων.

Η εκκένωση της περιοχής άρχισε νωρίς το πρωί αφού οι αρχές της βαυαρικής πόλης των 290.000 κατοίκων, βορειοδυτικά του Μονάχου, όρισαν μια ζώνη ασφαλείας διαμέτρου 1.500 μέτρων γύρω από το σημείο όπου εντοπίστηκε η βόμβα.

Οι αστυνομικοί έστησαν τείχη με σάκους άμμου γύρω από το σημείο όπου δούλευαν οι πυροτεχνουργοί για κάθε ενδεχόμενο. Η επιχείρηση ήταν η μεγαλύτερη του είδους της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πάντως «ανεστάλη» αφού εξουδετερώθηκε η ισχυρή βόμβα, όπως γνωστοποίησαν οι δημοτικές αρχές του Άουγκσμπουργκ με αναρτήσεις τους στο Twitter σε διάφορες γλώσσες (γερμανικά, τουρκικά, αγγλικά και ιταλικά).

Η επιχείρηση εξουδετέρωσης δεν ξεκίνησε παρά στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) διότι διαπιστώθηκε ότι ήταν μεγαλύτερος του αναμενομένου ο αριθμός των αναπήρων και των ανθρώπων που ήσαν κλινήρεις και χρειάζονταν βοήθεια για να απομακρυνθούν.

Στην περιοχή υπάρχουν αρκετοί οίκοι ευγηρίας και κλινικές, εξήγησε ο δήμαρχος του Άουγκσμπουργκ, Κουρτ Γκριμπλ. Εξάλλου πριν αρχίσει η επιχείρηση η αστυνομία έλεγξε πως τα κτίρια στην περιοχή γύρω από το σημείο ήσαν πράγματι άδεια. Μολονότι έχουν περάσει 71 και πλέον χρόνια από το τέλος του πολέμου, στη Γερμανία εντοπίζονται ακόμη βόμβες που δεν είχαν εκραγεί την εποχή που ερρίφθησαν.

Μόνο στο Βερολίνο εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμη 3.000 βόμβες στο υπέδαφος. Μέχρι χθες, η μεγαλύτερη μεταπολεμική επιχείρηση εκκένωσης μιας περιοχής στη Γερμανία προκειμένου να εξουδετερωθεί μια βόμβα που δεν είχε εκραγεί ήταν αυτή του 2011 στο Κόμπλεντς (δυτικά), όταν 45.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν προσωρινά από τα σπίτια τους.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Facebook Comments