Ενδείξεις για χρήση χημικών στις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ

epa05627366 Smoke billowing in the villages of al-Assad during an attack by the Syrian army and its allies in the west of Aleppo, Syria, 11 November 2016. According to media the Syrian regime forces in cooperation with allied forces  had retook the Minyan district in the west Aleppo from rebels, and controlled of some buildings blocks.  EPA/STR

Το δέρμα στα πόδια, τα χέρια και τον λαιμό της 5χρονης Ντόα είναι μαύρο και σκληρό εβδομάδες μετά την επίθεση. Η μικρή πονάει ακόμα πολύ από τα εγκαύματα και προσπαθεί να μην αγγίζει τίποτα ή να μην κινείται.

Η Ντόα έπαιζε στην αυλή του σπιτιού της όταν ο πύραυλος που εκτόξευσε το Ισλαμικό Κράτος εξερράγη στον κήπο του γείτονα, με αποτέλεσμα τη διάχυση στην ατμόσφαιρα κάποιου είδους τοξικού αερίου, περιέγραψε ο πατέρας της Αμπντάλα Σουλτάν και άλλοι κάτοικοι της περιοχής.

Έναν μήνα μετά την επίθεση, η οσμή του καμένου έχει διαποτίσει τα πάντα και είναι αισθητή με μια μόλις ανάσα. Ο τοίχος στο διπλανό σπίτι της οικογένειας Σουλτάν έχει μαυρίσει και όλα τα φυτά και τα λαχανικά σε ένα μικρό κήπο πιο δίπλα έχουν μαραθεί. Τμήμα του πυραύλου, το οποίο οι οικογένειες αποφεύγουν να αγγίξουν, βρίσκεται στο έδαφος. Τον υπόλοιπο τον απομάκρυναν μέλη των υπηρεσιών διάσωσης.

«Δεν γνωρίζουμε ποια ήταν η ουσία στην κεφαλή. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι το κορμί της Ντόας γέμισε από φουσκάλες και η κατάσταση της υγείας της δεν βελτιώνεται» δήλωσε ο 33χρονος Σουλτάν.

Η μικρή φαίνεται πως υπήρξε θύμα της τέταρτης κατά σειράς επίθεσης με χημικά που έχει εξαπολύσει το Ισλαμικό Κράτος το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο εναντίον αμάχων στην πόλη Καγιάρα στο βόρειο Ιράκ. Στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν καταγράψει άλλες 3 τουλάχιστον.

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει αποθηκεύει αμμωνία και θείο σε περιοχές που διαμένουν άμαχοι και φοβάται ότι η τζιχαντιστική οργάνωση θα διαπράξει νέες επιθέσεις με χημικά καθώς οι ιρακινές δυνάμεις, με τη συνδρομή της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, συνεχίσουν να καταγράφουν πρόοδο στις μάχες με τους τζιχαντιστές σε μια προσπάθεια να τους απωθήσουν εκτός της Μοσούλης, του τελευταίου μεγάλου προπυργίου τους στο Ιράκ.

 

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

 

 

Facebook Comments