Εμβόλιο Οξφόρδης- Φάση 2 : «Ενθαρρυντικά» αποτελέσματα και σε μεγάλες ηλικίες

Tο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που συνεργάζεται με την εταιρεία AstraZeneca ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο στάδιο της κλινικής μελέτης του εμβολίου κατά του κορονοϊού, προέκυψε «ενθαρρυντική» ανοσοαπόκριση σε ενήλικες στα 60 και 70 τους, «αυξάνοντας τις ελπίδες ότι μπορεί να προστατεύσει τις ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό».

Οι Βρετανοί κατά πλειονότητα ερευνητές βασίστηκαν σε 560 υγιείς εθελοντές, συμπεριλαμβανομένων 240 ηλικίας άνω των 70 ετών. Πρόκληση παραμένει η ανάπτυξη εμβολίου που θα βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να καταπολεμήσει τον ιό, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι κάθε ασθενής, τονίζουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται τα «καθοριστικά» δεδομένα από την τελική φάση της δοκιμής.

Ο Δρ Maheshi Ramasamy, ερευνητής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης, δήλωσε: «Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε ότι το εμβόλιο μας δεν ήταν μόνο καλά ανεκτό σε ηλικιωμένους ενήλικες, αλλά επίσης υποκίνησε παρόμοιες ανοσολογικές αντιδράσεις με αυτές που παρατηρήθηκαν σε νεότερους εθελοντές. Το επόμενο βήμα  είναι να δούμε αν αυτό μεταφράζεται σε προστασία από την ίδια την ασθένεια.»

Παράλληλα, διευρύνονται οι δοκιμές της φάσης 3, με στόχο να δαπιστωθεί αν το εμβόλιο προλαμβάνει την εξέλιξη του κορονοϊού.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης παρασκευάζεται από έναν εξασθενημένο τύπο του ιού κοινού κρυολογήματος (γνωστού ως αδενοϊού) που προέρχεται από χιμπατζήδες και όπως επισημαίνεται έχει τροποποιηθεί έτσι ώστε να μην μπορεί να μολύνει ανθρώπους.

Οι δοκιμές σε ανθρώπους ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο στην Οξφόρδη

 

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Facebook Comments