Brexit: 2.000.000 υπογραφές για νέο δημοψήφισμα

brexit-800x500-1021x580Πάνω από 2.000.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί στη διαδικτυακή καμπάνια με την οποία οι Βρετανοί ζητούν να διεξαχθεί 2ο δημοψήφισμα για το Brexit. Παράλληλα, ζήτημα πιθανού δημοψηφίσματος για την απόσχισή τους θέτουν Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία, ενώ θέμα συγκυριαρχίας του Γιβραλτάρ έθεσε η Ισπανία, όπου αύριο πραγματοποιούνται βουλευτικές εκλογές.

Σε σχέση με τη διαδικτυακή καμπάνια, το βρετανικό κοινοβούλιο οφείλει να εξετάσει την αίτηση από τη στιγμή που έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 100.000 υπογραφές. Όμως η εξέταση αυτή έχει τη μορφή μιας συζήτησης και δεν δεσμεύει για διεξαγωγή ψηφοφορίας ή λήψη κάποιας απόφασης, ενώ δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θέσει υπό αμφισβήτηση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Την ίδια ώρα  ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στιςΒρυξέλλες, ο αρμόδιος επίτροπος για τη Χρηματοπιστωτικη Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση των ΚεφαλαιαγορώνΤζόναθαν Χιλ, παραιτείται μετά τη νίκη του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα, εναντίον του οποίου είχε διεξαγάγει εκστρατεία.

«Δεν πιστεύω πως είναι σωστό να συνεχίσω ως βρετανός επίτροπος σαν να μην συνέβη τίποτε», αναφέρει ο Χιλ σε δήλωσή του. «Γι’ αυτό είπα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πως θα παραιτηθώ. Ταυτόχρονα είναι ανάγκη η παράδοση να γίνει με τάξη, έτσι είπα ότι θα εργαστώ μαζί του για να εξασφαλίσω ότι αυτό θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες».

Το χαρτοφυλάκιο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις έως τον ορισμό άλλου επιτρόπου εκ μέρους της Βρετανίας, για όσο διάστημα παραμένει στην ΕΕ.

Για όσο ακόμα διάστημα η Βρετανία παραμένει μέλος της ΕΕ, θα συνεχίσει να κατέχει μια έδρα στην 28μελή Επιτροπή, δίνοντας στον Κάμερον ή πιθανότερα στον διάδοχό του το δικαίωμα να επιλέξει έναν άλλον επίτροπο, ο διορισμός του οποίου υπόκειται στην έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου.

Αποσχιστικές τάσεις στη Βόρεια Ιρλανδία

Μεγάλος προβληματισμός για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει το Brexit,επικρατεί στη Β. Ιρλανδία. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μάρτι ΜακΓκίνες να κάνει λόγο για επιδίωξη της ένωσης με την Ιρλανδία μέσω διαδικασίας δημοψηφίσματος.

Στην Ιρλανδία ο αρχηγός του Sinn Fein Τζέρι Άνταμς ανέφερε πως η έκβαση της βρετανικής κάλπης φέρνει πιο κοντά «τον στόχο μίας ενωμένης Ιρλανδίας.»

Ραγδαίες οι εξελίξεις και στη Σκωτία

Απευθείας διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες προκειμένου να διαφυλαχθεί η θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκινάει η Σκωτία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Νίκολα Στάρτζεον, δύο ημέρες μετά Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα.

«Το υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει όλες τις πιθανές επιλογές προκειμένου να παραμείνει μέλος της Ε.Ε.» επισήμανε η Σκωτσέζα πρωθυπουργός και προανήγγειλε τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για μία σειρά νομικών, οικονομικών και διπλωματικών ζητημάτων.

«Μεταξύ των επιλογών» – εξήγησε – «είναι και ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας». «Πρέπει πρώτα, να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει η σωστή νομοθεσία, προτού προχωρήσουμε σ’ αυτό το βήμα» έσπευσε να συμπληρώσει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ,ERT

Facebook Comments