Το 29ο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ ξεκινά το ταξίδι του σε όλη την Κύπρο

23885d4162f1d462908d6cd789d37a6f_f2366Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ, στην πρόσφατη 3η σύνοδο του αποφάσισε τη διοργάνωση του 29ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ) της ΕΔΟΝ. Ενός μαγευτικού και ανεπανάληπτου ταξιδιού που θα ξεκινήσει με δεκάδες πολύμορφες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, βάζοντας πλώρη σε πόλεις και χωριά όλης της Κύπρου, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πολιτικό-πολιτιστικό γεγονός στην Κύπρο, που συνεχίζει με την ίδια ορμή και ζωντάνια, εδώ και δεκαετίες.

 

Στις 6, 7 και 8 Ιουλίου, εκεί, στο γνωστό χώρο της Πύλης Αμμοχώστου στη Λευκωσία, θα κτυπάει η καρδιά της νέας γενιάς. Το Φεστιβάλ αποτελεί ένα θεσμό, που για 65 χρόνια, ολόκληρο το ΕΔΟΝίτικο οικοδόμημα, με ανιδιοτέλεια, μεράκι, αλλά κυρίως την εθελοντική προσφορά κατάφερε να ριζώσει στην καρδιά και στο μυαλό της νεολαίας. Ένα Φεστιβάλ γεμάτο ανθρωπιά, αξιοπρέπεια και αγωνιστικότητα που προσφέρει μια εναλλακτική πρόταση ψυχαγωγίας, αλλά αποτελεί την ίδια στιγμή ένα οχυρό αντίστασης, πάλης και εφαλτήριο αγώνων και διεκδικήσεων, κόντρα στη μαζική υποκουλτούρα και τα σάπια πολιτιστικά προϊόντα.

 

Το 29ο ΠΦΝΦ θα πραγματοποιηθεί κάτω από το σύνθημα «Ζωή χωρίς πολέμους κι εκμετάλλευση, σε μια πατρίδα λεύτερη κι επανενωμένη». Το φετινό σύνθημα καλεί το λαό και ιδιαίτερα τη νέα γενιά, να παλέψει οργανωμένα για μια ζωή χωρίς τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, χωρίς τις στρατιωτικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., χωρίς το θάνατο, την προσφυγιά, την καταστροφή, χωρίς το φασισμό, το ρατσισμό και το φονταμενταλισμό. Να παλέψει για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης ΔΗΣΥ, ενάντια στην επίθεση των μονοπωλίων και του κεφαλαίου στα εργασιακά δικαιώματα. Για μια ζωή στην κοινωνία της ισότητας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σοσιαλισμού. Ταυτόχρονα, το κάλεσμα αγώνα δεν μπορεί να είναι ξεκομμένο σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, από τον αντικατοχικό αγώνα του λαού μας, για απελευθέρωση κι επανένωση της Κύπρου μας. Αγώνας μαζικός και επίμονος, για ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού που θα μας απαλλάξει από την κατοχή, τον εποικισμό, τις ξένες εξαρτήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, που θα αποκαταστήσει τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμένηδων, Μαρωνιτών και Λατίνων.

 

Σ’ αυτήν τη μεγάλη γιορτή της νεολαίας, τη νεανική και πλούσια σε πολιτισμό πολιτεία, θα δώσουμε ξεχωριστή σημασία στην προβολή των θέσεων και διεκδικήσεων της Οργάνωσης μας. Μαζί μας, όπως σε κάθε Φεστιβάλ, θα βρίσκονται οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας. Αναμένεται ακόμη, στο χώρο του Φεστιβάλ να παραστούν δεκάδες ξένες αντιπροσωπείες από αδελφές Οργανώσεις από όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

 

Στο πολιτιστικό μέρος του 29ου ΠΦΝΦ, θα υπάρχει ζωντανό και πλούσιο πρόγραμμα σε τέσσερις σκηνές με πλειάδα σχημάτων και καλλιτεχνών.

 

  • Στην Κεντρική Σκηνή, που όπως πάντα φιλοξενεί τα σημαντικότερα και πιο επιτυχημένα συγκροτήματα του ελληνικού και του κυπριακού στερεώματος θα υπάρχει αναβαθμισμένο πρόγραμμα. Για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν διπλές συναυλίες την κάθε βραδιά, με καταξιωμένους καλλιτέχνες.

6 Ιουλίου: Η βραδιά ξεκινά με μια από τις πιο αγαπημένες νέες ερμηνεύτριες του μουσικόφιλου κοινού, τη Νατάσσα Μποφίλιου που έρχεται για 2η φορά στο Φεστιβάλ μας να μας μαγέψει με τα αγαπημένα της τραγούδια. Στη συνέχεια, ακολουθεί μια μοναδική συναυλία του Μπάμπη Στόκα με το σχήμα του, που θα μας ταξιδέψει σε ρυθμούς των θρυλικών Πυξ Λαξ και όχι μόνο.

7 Ιουλίου: Ξεκινούμε δίνοντας βήμα σε κυπριακό συγκρότημα στο πλαίσιο της ανάδειξης της δουλειάς των ντόπιων καλλιτεχνικών δυνάμεων. Στη συνέχεια θα μας απογειώσουν οι Μιλτιάδης Πασχαλίδης και Θάνος Μικρούτσικος με μια ξεχωριστή και μοναδική συνεργασία.

8 Ιουλίου: Η τελευταία βραδιά αρχίζει με 1η συναυλία από τον ανατρεπτικό Πάνο Μουζουράκη και ακολουθεί ως 2η συναυλία ο αιώνιος έφηβος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, που εγγυάται μια συναυλιακή εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη.

  • Στη Λαϊκή Σκηνή, που θα παρελάσουν μια σειρά από λαϊκά χορευτικά και μουσικά σχήματα, ενισχύοντας τον πολιτισμό μας. Ξεχωριστή αίγλη θα προσδώσει στη Λαϊκή Σκηνή η συμμετοχή στις 6 Ιουλίου του Γεράσιμου Ανδρεάτου και στις 8 Ιουλίου του Βαγγέλη Κορακάκη με τη συνδρομή Κύπριων καλλιτεχνών.
  • Στην Μπουάτ που και φέτος θα αξιοποιηθούν νεανικά σχήματα, δίνοντας την ευκαιρία για ανάδειξη και βήμα έκφρασης σε ερασιτεχνικά μαθητικά και φοιτητικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες.
  • Στον Παιδότοπο, όπου θα υπάρχει ένα ειδικό πρόγραμμα για τους μικρούς μας φίλους, αλλά και διάφορα παιδικά σχήματα.

 

Κάθε ημέρα, ο χώρος του Φεστιβάλ θα γίνεται χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και αναζήτησης, μέσω των συζητήσεων, αλλά και των θεματικών κέντρων. Η μικρή Πολιτεία θα αποτελείται από:

– τη Διεθνούπολη με τη συμμετοχή δεκάδων Οργανώσεων του εξωτερικού,

– το Φοιτητικό και Μαθητικό Στέκι,

– το Στέκι Νέων Εργαζομένων,

– το περίπτερο της Εφημερίδας «ΝΕΟΛΑΙΑ»,

– το Δικοινοτικό Στέκι με τη συμμετοχή Τ/Κ Οργανώσεων Νεολαίας,

– τα περίπτερα φιλοξενίας εθελοντικών οργανώσεων,

– τη Γωνιά Λαϊκής Παράδοσης,

– την Έκθεση Βιβλίου,

– το Παζαράκι.

 

Στο χώρο θα λειτουργήσουν τέσσερα θεματικά κέντρα μέσα από τα οποία θα δίνεται η πολιτική μας πρόταση. Τα κέντρα αυτά θα έχουν ως θέμα:

  • Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η πάλη για επανένωση
  • 90 χρόνια ΚΚΚ – ΑΚΕΛ
  • «Success story» της κυβέρνησης ΔΗΣΥ και οι δικές μας προτάσεις
  • Ο τομέας της Υγείας – ο μεγάλος «ασθενής»

 

Στη δική μας αντίληψη η μουσική, η τέχνη και ο πολιτισμός, ποτέ δεν αποτελούσε προνόμιο για τους λίγους κι εκλεκτούς, αλλά δικαίωμα για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Οφείλουμε τον πολιτισμό να τον στηρίζουμε, δίνοντας την οικονομική δυνατότητα στο λαό να παρακολουθεί και να απολαμβάνει αυτό που τον γεμίζει ομορφιά, μουσική και τέχνη.

 

Όλα τα πιο πάνω τα οποία θα παρουσιάσουμε στο 29ο Φεστιβάλ, η νέα γενιά και όχι μόνο, έχει τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσει στην πολύ χαμηλή τιμή προπώλησης των 20 ευρώ και για τις 3 βραδιές, ενώ για μια βραδιά στη τιμή των 15 ευρώ. Από τα ταμεία εισόδου το εισιτήριο και για τις 3 βραδιές θα πωλείται στην τιμή των 25 ευρώ.

Πληροφορίες για τα σημεία προπώλησης θα ανακοινωθούν αργότερα.

 

Η αυλαία του 29ου Φεστιβάλ θα ανοίξει με τις πολύμορφες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που αρχίζουν στα τέλη του Μάη σε όλη την Κύπρο. Οι οργανώσεις της ΕΔΟΝ έχουν μπει στο ρυθμό του Φεστιβάλ, ετοιμάζουν το πλούσιο πρόγραμμα, τα αφιερώματα και πρόγραμμα από τοπικά νεανικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα. Το πρόγραμμα των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Facebook Comments