Συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου της πυρκαγιάς στην Κύπρο

synechizetai-i-prospatheia-elenchou-tis-pyrkagias-sti-soleaΣυνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην οροσειρά του Τροόδους. Από νωρίς το πρωί ξεκίνησε και το έργο της πυρόσβεσης και τα πτητικά μέσα. Την ίδια ώρα, το Τμήμα Δασών απευθύνει Έκκληση για εθελοντές στο Συντονιστικό Κέντρο Γαλάτας. Ωστόσο όσοι επιθυμούν να συμβάλουν στο έργο της κατάσβεσης θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσουν στο 22608535.
Στην μάχη ρίχθηκαν και τα τρία αεροσκάφη από την Γαλλία που έφθασαν χθες στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο. Πρόκειται για τρία αεροπλάνα, ένα ελαφριού τύπου υποστηρικτικό αεροσκάφος και δύο πυροσβεστικά τύπου Canadair 415 μεταφοράς μέχρι και 8 τόνων νερού  καθώς και το απαραίτητο προσωπικό έφθασαν στην Κύπρο χθες από την Αεροπορική Βάση «Marignane» στη Γαλλία για να μπορέσουν να συμβάλουν στο έργο κατάσβεσης .
Η πτήση τους διήρκεσε εννέα ωρες με δύο στάσεις ανεφοδιασμό καυσίμων στην Σικελία και στην Κρήτη.
Τα πληρώματα τους έτυχαν ενημέρωσης χθες βράδυ και σήμερα την αυγή για την κατάσταση των πυρκαγιών και για την περιοχή και άρχισαν να επιχειρούν στην περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς.
Σημειώνεται πως τα τρία αεροσκάφη υποδέχτηκαν ο πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο Ρενέ Τροκάζ, ο Γάλλος στρατιωτικός ακόλουθος και ο Γάλλος πρόξενος στην Πάφο Γιώργος Μιτσής .
Όπως δήλωσε χθες ο Γάλλος πρέσβης στην Κύπρο Ρενέ Τροκάζ, η Γαλλία είναι στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας τη δύσκολη στιγμή, λέγοντας ότι είναι ώρα πένθους.
Χάθηκαν, είπε, άδικα δύο ανθρώπινες ζωές οι οποίοι καταπολέμησαν δύο μεγάλες πυρκαγιές. Εμείς στη Γαλλία είμαστε στο πλευρό της ΚΔ προκειμένου να βοηθήσουμε μέσα στο κυπριακό πλαίσιο το φοβερό αυτό φαινόμενο, είπε.
Σε δηλώσεις του από την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου, ανέφερε ότι αυτά τα αεροσκάφη χρειάζονται εννέα ώρες για να φθάσουν στην Κύπρο. Ακολούθως, σημείωσε ότι “θα υπάρξει ένας συντονισμός όλων των δυνάμεων της ΚΔ ενώ σαφώς εντάσσεται η γαλλική δύναμη στο πλαίσιο του σχεδίου της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Από την Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» επιχειρούν επίσης τα πυροσβεστικά αεροσκάφη Air tractor που έφθασαν από το Ισραήλ, το ιταλικό Canandair, δύο ελληνικά πυροσβεστικά ελικόπτερα Super Ruma και τα πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, σε σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Γαλάτας για συντονισμό των ενεργειών κατάσβεσης της πυρκαγιάς παρακάθονται από το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, ο υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης.
Στη σύσκεψη εκτός από τις αρμόδιες υπηρεσίες παρακάθεται επίσης και ο βοηθός αρχηγός αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης.

ΠΗΓΗ: www.philenews.com

Facebook Comments